"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η γιγάντωση του ΙΣΛΑΜ και το «δημογραφικό κραχ» της Δύσης


Το 2100 στην Ελλάδα θα ζουν 2,5 εκατομμύρια Eλληνες, στην Ιταλία 8 εκατομμύρια Ιταλοί, στη Γερμανία 17 εκατομμύρια Γερμανοί και στην Ισπανία 10 εκατομμύρια Ισπανοί!

Δεν είναι μακάβριο αστείο, αλλά πρόγνωση του Πίτερ ΜακΝτόναλντ, διευθυντή του Ινστιτούτου Δημογραφικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Αυστραλίας. Τη μνημονεύει ο Βρετανός κοινωνιολόγος Φρεντ Πιρς, στο πρόσφατο πολύκροτο βιβλίο του «Peoplequake: Mass migration, ageing nations and the coming population crash» (Πληθυσμιακός σεισμός: Μαζική μετανάστευση, γηράσκοντα έθνη και το επερχόμενο πληθυσμιακό κραχ).

Η μελέτη του Πιρς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των δημογραφικών προβλέψεων του ΟΗΕ για τον 21ο αιώνα. Οι υπεύθυνοι του διεθνούς οργανισμού συγκλίνουν στην άποψη ότι ο πληθυσμός της Γης θα χτυπήσει «ταβάνι» το 2040 στα 9,15 δισεκατομμύρια. Κι από εκεί και πέρα θα μειώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, πέφτοντας το 2100 στα 5 δισεκατομμύρια.

Οι λόγοι της δημογραφικής κατάρρευσης στην Ευρώπη είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Στα χρόνια του baby boom (1946-1964) κάθε οικογένεια έφερνε στον κόσμο 2,7 παιδιά στην Ιταλία, 2,8 στη Βρετανία, 2,9 στη Γαλλία και κάτι ανάλογο στην Ελλάδα.

Στις μέρες μας καμία ανεξαιρέτως ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δείκτη γεννητικότητας πάνω από 2 παιδιά, που θεωρείται η «σταθερά πληθυσμιακής διατήρησης».

«Μεταξύ 1950 και 2000 είχαμε το πρώτο κύμα μείωσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού και στην περίοδο 2000-2025 θα έχουμε ένα δεύτερο», γράφει ο Φρεντ Πιρς στο «Peoplequake».

Βέβαια τo δημογραφικό «κραχ» αφορά όλο το βόρειο ημισφαίριο, αυτό που σχηματικά αποκαλούμε «Δύση» ή «ανεπτυγμένο κόσμο».
Ενώ το 2003 σε ΗΠΑ, ΕΕ και Καναδά ζούσε το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 2050 θα ζει μόνο το 12%.

«Μπορεί και να βρισκόμαστε στο ηλιοβασίλεμα του δυτικού πολιτισμού», δήλωσε απαισιόδοξα στην «Γκάρντιαν» ο καθηγητής Τζέσε Οζουμπελ, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Στην «κουτσουρεμένη» πληθυσμιακά Γη του 2100 η Κίνα ίσως εξακολουθήσει να αποτελεί το «ένα πέμπτο της ανθρωπότητας», όπως περηφανεύτηκε προ ημερών στην 46η Διάσκεψη του Μονάχου για τη Διεθνή Ασφάλεια ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Γετσί. Θα είναι όμως κι αυτή συρρικνωμένη σε απόλυτους αριθμούς, με λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο κατοίκους, έναντι 1,3. Το μυστικό βρίσκεται στην... καλοπέραση.

Στις ανερχόμενες οικονομικά και στρατιωτικά δυνάμεις του πλανήτη γιγαντώνεται μια μεσαία τάξη με κοσμογονική ταχύτητα. Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι το 2030 στο τρίπτυχο «Κίνα - Ινδία - Βραζιλία» θα ζουν 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια εκπρόσωποι της μεσαίας τάξης, δηλαδή κατά 200% περισσότεροι σε σχέση με το 2005!

Σε ό,τι αφορά τους πιστούς του Ισλάμ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, θα αυξηθούν από 886 εκατομμύρια σήμερα σε 1,33 δισεκατομμύρια το 2050.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: