"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απεργοί στον χάρτη του Google!

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ εβδομάδα περίπου είναι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Προς το παρόν είναι δεκάδες χιλιάδες, αλλά έχουν στόχο να γίνουν 1 δισεκατομμύριο, έτσι ώστε να έχει φτάσει το μπλοκ στην εθνοσυνέλευση στην Αγκυρα. Πάντως καθημερινά προστίθενται κατά χιλιάδες νέοι διαδηλωτές στην πλατεία. Δεν γνωρίζουμε βάζοντας δίπλα δίπλα ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, αν θα φτάσουν από την Πόλη μέχρι την Αγκυρα, αλλά στον χάρτη αυτό γίνεται!
Το εύρημα είναι Τούρκων που διαθέτουν ιστοσελίδα και αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τη λογοκρισία και τις ακριβές τιμές στο τουρκικό Ιντερνετ, φτιάχνοντας μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσω του ηλεκτρονικού χάρτη στο google maps! Προς το παρόν η συγκέντρωση μετρά περίπου ογδόντα χιλιάδες μπλε ανθρωπάκια. Τόσες είναι οι συμμετοχές. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπαίνει στην ιστοσελίδα (taksim.bobliler.org) και τοποθετεί τον εαυτό του στο χάρτη της πλατείας Ταξίμ και έτσι παίρνει μέρος στη διαμαρτυρία.

ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ το σύστημα αυτό με τους χάρτες είναι ανοιχτό στους πάντες, είναι ανοιχτό και σε παρεμβάσεις. Ετσι, συνέβησαν και διάφορα αστεία, τα οποία όμως εμπεριέχουν και διάσταση διεθνούς αλληλεγγύης! «Πριν από μερικές μέρες ξυπνήσαμε και είδαμε στον χάρτη ότι έχουν φύγει όλοι οι δικοί μας», λέει ο Οζάν Τουζούν, ένας από αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία, και συνεχίζει: «Μετά αντιληφθήκαμε ότι κάποιοι τούς είχαν πάρει και τους είχαν πάει στη Βόρεια Ντακότα στις ΗΠΑ». Οι ανάγκες μιας αντίστοιχης διαμαρτυρίας στην Ντακότα είχαν προφανώς οδηγήσει κάποιους Αμερικανούς να βρουν διαδηλωτές από άλλα μέρη του κόσμου. Κι έτσι πήραν τους Τούρκους από το Ταξίμ και σε δευτερόλεπτα τους μετέφεραν στην Ντακότα.

Αν κάποιος επισκεφθεί τη σελίδα, βλέπει ότι όντως κάποιες φορές έχουν εξαφανιστεί οι διαμαρτυρόμενοι. Μάλλον εκτός από τους «Ντακοτιανούς», υπάρχουν και άλλοι που περιφέρουν πέρα δώθε τα στρουμφάκια της πλατείας Ταξίμ.
«ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ να πάρουμε άδειες από την αστυνομία και να περπατάμε, και κάναμε ηλεκτρονική συγκέντρωση», λένε οι οργανωτές και τονίζουν ότι «έτσι γλιτώσαμε και το ξύλο και τα δακρυγόνα». Στόχος τους, η διαμόρφωση κοινής γνώμης και η στήριξη της διεθνούς ιντερνετικής κοινότητας, σχετικά με τη λογοκρισία και το ακριβό και αργό Ιντερνετ στην Τουρκία.

Πρόκειται για δύο αδέλφια που διαθέτουν και μία από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες στο τουρκικό Διαδίκτυο. Είναι το bobiler.org που περιλαμβάνει φωτογραφίες - προϊόντα φωτομοντάζ. Ενα από τα πρόσφατα δημιουργήματά τους αφορά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το «σχέδιο βαριοπούλα» που φέρεται να έχουν καταστρώσει κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί για να ρίξουν την κυβέρνηση. Η φωτογραφία παρουσιάζει ένα άγημα, όπου όμως οι στρατιώτες αντί για όπλα, έχουν επ' ώμου βαριοπούλες.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΙΣΩ στις καλές μέρες της τουρκικής σάτιρας, όπου τα περιοδικά του χώρου ασχολούνταν με πραγματικά περιστατικά, όπως αυτό με έναν από την «ιερή πεντάδα», τη χούντα που κυβερνούσε μετά το πραξικόπημα του 1980. Συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι, Τούρκοι και ξένοι και στη μέση η πεντάδα. Ενας από αυτούς, ο αρχηγός της αεροπορίας, σκύβει προς το μέρος ενός τύπου που κρατά στο χέρι ένα μικρόφωνο και του λέει: «Αγόρι μου σου 'χει κοπεί το σύρμα». Δεν χρειάζεται να ξέρεις τα ασύρματα μικρόφωνα για να κάνεις πραξικόπημα!

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: