"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Παράνομη η συλλογή προσωπικών δεδομένων υγείας από τις ασφαλιστικές

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στα συμβόλαια ζωής από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος έκρινε παράνομο τον όρο που παρέχει στις ασφαλιστικές εταιρείες το δικαίωμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων υγείας των ασφαλισμένων τους. Αφορμή για την εν λόγω απόφαση αποτέλεσε αντιδικία ασφαλισμένης με την ασφαλιστική της εταιρεία για παράνομη συλλογή και επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων της εν αγνοία της και χωρίς προηγούμενη άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ασφαλιστική εταιρεία ειδικότερα πήρε από διαγνωστικό κέντρο υπερηχογράφημα ωοθηκών της ασφαλισμένης καθώς και τη συνοδευτική ιατρική γνωμάτευση, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της και την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη.

Έτσι, με απόφαση του Αρείου Πάγου η ασφαλιστική εταιρεία κρίθηκε υπόλογη έναντι της ασφαλισμένης, στην οποία καλείται τώρα να καταβάλει το ποσό των 15.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που της προκάλεσε από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητάς της. Στην απόφαση αναφέρεται ότι από την ισχύουσα νομοθεσία συνάγεται πως για να είναι νόμιμη η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν- μεταξύ των άλλων- την υγεία, δεν αρκεί η προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση του υποκειμένου της επεξεργασίας, αλλά απαιτείται και άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, χορηγούμενη στον υπεύθυνο επεξεργασίας έπειτα από δική του αίτηση.

Εφόσον οι όροι αυτοί δεν τηρήθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι προσεβλήθη η προσωπικότητα της ασφαλισμένης, εξουδετερώθηκε η ατομικότητά της και ταυτόχρονα προκλήθηκε αθέμιτη επέμβαση στην ιδιωτική ζωή της με την εμπορευματοποίηση των δεδομένων της υγείας της.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: