"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ταγίπ, ο τελευταίος «μεχντί»

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να γίνει αλλιώς. Τα ιερά αυτά εδάφη τα οποία γέννησαν τις πηγές των τριών βασικών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα ερχόταν κάποια μέρα και θα ξέβραζαν τον ένα μετά τον άλλον τούς λογής λογής σύγχρονους σωτήρες, μεσσίες και προφήτες. Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό, που θα έπρεπε να προκαλέσει δέος στα πλήθη, είναι το γεγονός ότι οι σύγχρονοι σωτήρες ξεβράζονται από το χώρο της πολιτικής. Ο επίκαιρος σωτήρας αυτή την εποχή είναι αυτός που ταυτόχρονα κυβερνά τη χώρα από το Μάρτιο του 2003. Μεταξύ των ιδιοτήτων που του έχουν προσδώσει είναι ο «Αυτοκράτορας», ο «Βασιλιάς» και ο «Χαλίφης». Σε αυτά προστέθηκε τώρα τελευταία και το «Προφήτης». Σε ένα βιβλίο μάλιστα που κυκλοφορεί στο Ντενίζλι, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλείται «μεχντί».
Το τι σημαίνει αυτό θα το δούμε, με μία όμως χρονική σειρά. Σε μία από τις συγκεντρώσεις που είχε οργανωθεί για εγκαίνια ενός δημόσιου έργου τον περασμένο Μάρτιο, τον χώρο της συγκέντρωσης στόλιζε ένα τεράστιο πανό το οποίο έγραφε: «Ο τελευταίος Οθωμανός αυτοκράτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Ενα μήνα πριν από αυτό, η τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος στη Σεβάστεια σε πανό της έγραφε: «Φατίχ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Και «Πορθητής» ο Ερντογάν.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, δημοσιογράφος έκδηλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να είναι ο μεχντί». Δεν έκανε πλάκα, μιλούσε σοβαρά. Μεχντί είναι ο σωτήρας, που σύμφωνα με την ισλαμική πίστη θα εμφανιστεί πριν από την καταστροφή του κόσμου, τον οποίο και θα σώσει. Η αναβάθμιση όμως προήλθε από στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στο Αϊδίνι. «Είναι σαν προφήτης» είπε και η δήλωσή του αυτή πριν από μερικές μέρες προκάλεσε μεγάλη ένταση στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΡΟΦΗΤΗΣ, όμως, είναι και «φύλακας του δρόμου προς τον Θεό». Αυτό αναφέρει η συγγραφέας βιβλίου που κάνει θραύση αυτή την περίοδο στο Ντενιζλί. Κι επειδή είναι έτσι, «όποιος ενοχλεί τον Ταγίπ, ενοχλεί τον Θεό», λέει η συγγραφέας.

Ο πρώτος όμως που αναβαθμίστηκε σε επουράνια ύπαρξη, πάντα από τον χώρο της πολιτικής, ήταν ο Αντάν Μεντερές, πρωθυπουργός την περίοδο 1950-1960. Η κυβέρνησή του έπεσε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του '60. Υπήρχε έντονη φήμη ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις, επειδή είχε σωθεί όταν στις 17 Φεβρουαρίου 1959 το αεροσκάφος που τον μετέφερε από την Τουρκία στην Αγγλία κατέπεσε σε περιοχή κοντά στο Λονδίνο.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ άλλοι σωτήρες. Ο Χασάν Μεζαρτζί (σε ελληνική μετάφραση το επώνυμό του σημαίνει «νεκροθάφτης»), αφού υπηρέτησε την ανθρωπότητα ως βουλευτής του φιλοϊσλαμικού Κόμματος Ευημερίας, το 2001 καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση επειδή είχε αποκαλέσει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ «παιδί μοιχείας». Οταν βγήκε από τη φυλακή, αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Προφήτης. Ξαφνικά τον είδε όλη η Τουρκία με μούσι και βαμμένα ξανθά μακριά μαλλιά, να μιλά ως ο «νέος Ιησούς»! Ο τελευταίος όμως έχει έναν ανταγωνιστή ο οποίος έχει δείξει ότι δεν σηκώνει πολλά πολλά. Ο Μεχμέτ Αλί Αγτζά, αφού δολοφόνησε το 1979 το δημοσιογράφο Αμπντί Ιπεκτσί και αποπειράθηκε το 1981 να δολοφονήσει τον Πάπα, αποφάσισε ότι είναι ο Μεσσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: