"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αθώα η Γιάννα - Ένοχοι οι πυροτεχνουργοί (!) για το λαμπάδιασμα της Φιλοθέης

Εξι χρόνια μετά την πυρκαγιά που είχε προκαλέσει στο δάσος της Φιλοθέης η ρίψη βεγγαλικών κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο σπίτι του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, το αρμόδιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας (ΙΑ') έκρινε ενόχους τρεις πυροτεχνουργούς που είχαν παραπεμφθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ως οι υπαίτιοι του συμβάντος.
Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2004 μετά τη ρίψη των βεγγαλικών, τα οποία είχε «παραγγείλει» το ζεύγος Αγγελοπούλου και λίγες ημέρες αργότερα κατατέθηκε σχετικά μηνυτήρια αναφορά από τον δήμαρχο Φιλοθέης, ενώ είχε διαταχθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία και η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έρευνα στρεφόταν προς πάσαν κατεύθυνση, αφορούσε δηλαδή τον εντοπισμό των υπευθύνων πρόκλησης της πυρκαγιάς αλλά και την καταγγελλόμενη τότε ολιγωρία των Αρχών να κινήσουν εγκαίρως την αυτόφωρη διαδικασία. Κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, είχαν καεί 6.389,75 τ.μ., 198 πεύκα, 27 κυπαρίσσια, 36 ελιές, 38 πικροδάφνες, 60 σχίνα και 140 φρύγανα.

Το ζεύγος Αγγελοπούλου κι άλλα πέντε πρόσωπα είχαν κληθεί και εξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της «πρόκλησης εμπρησμού». Στη συνέχεια όμως με εισαγγελική διάταξη κρίθηκε πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για το ζεύγος και η δικογραφία γι' αυτούς προσωπικά τέθηκε στο αρχείο, ενώ σε δίκη παραπέμφθηκαν οι πυροτεχνουργοί, τα ονόματα των οποίων αναφέρονταν στις σχετικές άδειες.  Στο ακροατήριο κατέθεσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο τότε διοικητής Κρατικής Ασφάλειας, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Φιλοθέης και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε κλητευθεί ως μάρτυρας κατηγορητηρίου, υποστήριξε ότι δεν ευθύνονταν οι πυροτεχνουργοί που δικάζονταν και ανέφερε ότι για το φαντασμαγορικό θέαμα που επιθυμούσαν είχαν απευθυνθεί για τη ρίψη των βεγγαλικών σε συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία. Μάλιστα ο εκπρόσωπός της είχε επίσης παραπεμφθεί στο ακροατήριο, πλην όμως, όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι των πυροτεχνουργών, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, «οι ευθύνες του παραγράφηκαν καθώς δεν είχε κλητευθεί και η δίκη ως προς αυτόν διαχωρίστηκε».

Οι συνήγοροι τόνισαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ξένες εταιρείες που έναντι αδράς αμοιβής αναλαμβάνουν αυτές τις εκδηλώσεις «χρησιμοποιούν τυπικά ονόματα ντόπιων τα οποία βάζουν στις άδειες, έναντι ψίχουλων, δηλαδή τους πυροτεχνουργούς-μαϊμούδες καθώς δεν υπάρχει τέτοια ειδικότητα στην Ελλάδα για τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Ετσι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Τελικά στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από πέντε έως οκτώ μήνες, με αναστολή.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: