"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απλήρωτες συνδρομές για τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Του ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗ

Μακριά από τις επιστημονικές εξελίξεις μένουν χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς εδώ και περίπου έναν μήνα δεν έχουν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου στα διεθνή περιοδικά με ερευνητικό-επιστημονικό περιεχόμενο, επειδή δεν έχουν πληρωθεί οι συνδρομές!
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου, ύστερα από προσπάθειες της κυβέρνησης εντάχθηκαν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και θα επαναλειτουργήσουν από τον Μάρτιο. «Το ποσό που απαιτείται ετησίως ώστε να έχουν πρόσβαση τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και τα ερευνητικά ινστιτούτα σε 12.500 επιστημονικά περιοδικά σε ηλεκτρονική μορφή ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε  ο κ. Παπάζογλου.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα κονδύλια για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες έως το τέλος του 2008 είχαν εξασφαλιστεί μέσω του τρίτου ΚΠΣ, ενώ το 2009 έγινε -ανεπιτυχώς- προσπάθεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Υποσχέσεις
Την περσινή χρονιά, μάλιστα, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι δεν είχαν «μπλοκάρει» την είσοδο στα περιοδικά τους, επειδή είχαν λάβει υποσχέσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι θα πληρώσουν άμεσα τις συνδρομές.
«Κάποια στιγμή πρέπει να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό το πρόγραμμα για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες», ανέφερε  ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Νίκος Σταυρακάκης.
«Η πρόσβαση καθηγητών αλλά και φοιτητών σε ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά είναι καθοριστική, και αποτελεί παράθυρο προς τη γνώση, ειδικά για πανεπιστήμια που βρίσκονται στην περιφέρεια ή σε ΑΕΙ που δεν έχουν ικανοποιητική βιβλιογραφία σε τομείς αιχμής», προσέθεσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: