"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Aύξηση δαπανών για πυρηνικά

Tης Eυρυδικης Mπερση

Σε μια χρονιά δημοσιονομικών δυσκολιών, ποιoς κλάδος της αμερικανικής κυβέρνησης όχι μόνο δεν υφίσταται περικοπές, αλλά και παίρνει το πράσινο φως για αύξηση δαπανών 13%; Η υπηρεσία που ασχολείται με το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνει αύξηση 624 εκατομμυρίων δολαρίων για την NNSA, την Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας.

Πώς αυτό μπορεί να συμβιβαστεί με το «όραμα της Πράγας», τη δέσμευση που ανέλαβε πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο τον πολυμερή πυρηνικό αφοπλισμό; Η απλή αλλά δυστυχώς εσφαλμένη εξήγηση θα ήταν ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται χρήματα για να περικόψουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών. Στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και τέτοια κονδύλια, που αφορούν τη χρηματοδότηση της Ρωσίας για την ασφαλή απαλλαγή από κάποια πυρηνικά όπλα. Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης αφορά νέες εγκαταστάσεις επί αμερικανικού εδάφους για τον σχεδιασμό πυρηνικών όπλων. Τα αυξημένα κονδύλια προορίζονται για την κατασκευή κτιρίου για τη μελέτη βομβών πλουτωνίου στο εργαστήριο Λος Αλαμος και νέων εγκαταστάσεων για την μελέτη ουρανίου στο Οουκ Ριτζ του Τενεσί.
Εξω από τα κονδύλια αυτά προβλέπεται η ανέγερση με ιδιωτικά κεφάλαια νέου εργοστασίου για την παρασκευή των μη πυρηνικών εξαρτημάτων πυρηνικών βομβών, στο Κάνσας Σίτι. «Τέτοια αύξηση στον τομέα των όπλων έχει να γίνει από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Ρέιγκαν» δήλωσε ο Γκρεγκ Μέλο της οργάνωσης Los Alamos Study Group. «Η κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει πλήρως στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία».

Οι Ρεπουμπλικανοί εκπρόσωποι του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος στον λόφο του Καπιτωλίου είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν στις ουσιαστικές περικοπές του αμερικανικού οπλοστασίου, που προτείνει ο Ομπάμα, αρκεί αυτές να αντισταθμιστούν με νέα κονδύλια για τη μελέτη νέων πυρηνικών όπλων.
Πραγματικές πρωτοβουλίες αφοπλισμού θα σήμαιναν φυσικά μειωμένους προϋπολογισμούς στα πυρηνικά εργαστήρια, διαρροή των καλύτερων επιστημόνων προς άλλα ερευνητικά πεδία, μη αντικατάσταση πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων κ.τ.λ. Είναι οξύμωρο να μιλάει κανείς για αφοπλισμό και να επεκτείνει το σύμπλεγμα των πολεμικών εργαστηρίων. Ομως ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί από τη μία πλευρά να πετύχει μεγάλη διπλωματική νίκη, συμφωνώντας σε μειώσεις με τη Ρωσία και αφαιρώντας επιχειρήματα από το Ιράν και από την άλλη να συνεχίσει να τροφοδοτεί την αδηφάγα αμερικανική πολεμική μηχανή.

Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι φτιαγμένο με τόση «σοφία» που και να ήθελε να κάνει κάτι άλλο, δεν θα μπορούσε να περάσει από τις Συμπληγάδες της Γερουσίας.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: