"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιράν: άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου

Του Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Αγνοώντας τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και με την υποστήριξη της Κίνας, η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες ότι άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, όπως είχε προαναγγείλει.
Σε πρώτη φάση έχει αρχίσει η μεταφορά του εμπλουτισμένου κατά 3,5% ουρανίου από κάνιστρα δύο τόνων σε κάνιστρα 50 κιλών, ανέφερε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο του Αλ Αλάμ είχε μεταδώσει ότι άρχισαν οι διαδικασίες για τον εμπλουτισμό στο εργοστάσιο του Νατάνζ.
Πιο πριν η Κίνα είχε για ακόμα μία φορά ζητήσει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά την ανακοίνωση για εμπλουτισμό σε ποσοστό 20% και την έκκληση των δυτικών δυνάμεων για νέες κυρώσεις. Η Κίνα θεωρεί ότι το Ιράν χρειάζεται ουράνιο για τον ερευνητικό του αντιδραστήρα και άρα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το ιρανικό αίτημα να εμπλουτιστεί σε ποσοστό 20% τμήμα του ουρανίου της χώρας που θα μεταφερθεί στο εξωτερικό για εμπλουτισμό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο πάντως ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν επίσημο αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να εγκρίνει «μέσα σε μερικές εβδομάδες και όχι σε μερικούς μήνες» την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Στο Ισραήλ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ζήτησε η διεθνής κοινότητα να επιβάλει επώδυνες κυρώσεις στο Ιράν, ακόμα και αν Ρωσία και Κίνα αρνηθούν να τις υιοθετήσουν.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: