"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν σήμερα (14/2/ΧΧΧΧ)

1349: Εξαγριωμένοι "χριστιανοί" καίνε 2.000 Εβραίους του Στρασβούργου θεωρώντας τους υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης, που έπληξε την πόλη τους.

1929: Η «Σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου» στο Σικάγο.Μέλη της συμμορίας του Αλ Καπόνε που είχαν ντυθεί αστυνομικοί εκτελούν επτά γκάνγκστερς της συμμορίας του Μπαγκς Μοράν.

1956: Αρχίζει το 20ο συνέδριο του Σοβιετικού Κομουνιστικού Κόμματος. Κατά τη διάρκειά του, ο Νικίτα Χρουστσόφ αποκηρύσσει την προσωπολατρία του Ιωσήφ Στάλιν και κηρύσσει την «αποσταλινοποίηση».

1989: Το βιβλίο του Σαλμάν Ράσντι «Σατανικοί Στίχοι», που ξεσήκωσε «θύελλα» στο μουσουλμανικό κόσμο γίνεται αιτία ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί να βγάλει φετφά και να προσφέρει τρία εκατομμύρια δολάρια σε όποιον του φέρει την κεφαλή του συγγραφέα επί πίνακι. .


1884: Γεννιέται ο Κώστας Βάρναλης, λογοτέχνης.


869: Πεθαίνει ο μοναχός Κύριλλος, που μαζί με τον αδελφό του Μεθόδιο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους.
1987: Πεθαίνει ο Κάρολος Κουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: