"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Καταδίκη της Τουρκίας για τις ερωτικές «11.000 βέργες»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Αγκυρα για τη λογοκρισία του ερωτικού βιβλίου «11.000 βέργες» του Απολινέρ.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο στάθηκαν επικριτικοί απέναντι στην Τουρκία για την καταστροφή αντιτύπων της τουρκικής έκδοσης του βιβλίου, αλλά και για την καταδίκη του εκδότη Ραχμί Ακντάς (εκδ. Hades), ο οποίος είναι και ο ενάγων.

Οι «11.000 βέργες» κυκλοφόρησαν στα τουρκικά το 1999. Ο Ακντάς καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης να πληρώσει ένα μεγάλο πρόστιμο, με την αιτιολογία της έκδοσης «ανήθικου ή άσεμνου εντύπου, που έχει σκοπό να διεγείρει ή να εκμεταλλευτεί τις σεξουαλικές ορέξεις του πληθυσμού».

Ακολούθησε η κατάσχεση των αντιτύπων και η καταστροφή τους. Ο εκδότης μάταια είχε προσπαθήσει να πείσει την τουρκική δικαιοσύνη ότι πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, ένα μυθιστόρημα με συγγραφικές τεχνικές κ.λπ.

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Αντωνάκη και Γιωργάκη βιαστείτε. Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. είναι φτωχότερη χωρίς το Τουρκικό πολιτισμικό και δημοκρατικό μεγαλείο. Βιαστείτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: