"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΕΛΓΙΟ: Πράκτορες της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών αποκάλυψαν στο facebook την ιδιότητά τους!

Του ΣΑΚΗ ΜΑΛΑΒΑΚΗ

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών του Βελγίου, το φάντασμα του facebook και των ηλεκτρονικών υποκλοπών. Η βελγική Sûreté de l'État, υπηρεσία αντίστοιχη με τη δική μας ΕΥΠ, κάθε άλλο παρά μυστική είναι πλέον,  καθώς κάποια από τα μέλη της δήλωσαν στις προσωπικές τους ιστοσελίδες στο facebook το επάγγελμα που ασκούν. Το ζήτημα έφθασε ώς τις Βρυξέλλες, όπου βουλευτές προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν όντως αξιωματούχοι της συγκεκριμένης μυστικής υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι εργοδότης τους είναι «βελγική κρατική ασφάλεια».
Ο φλαμανδός γερουσιαστής Ντιρκ Κλάες, μέλος της επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών του βελγικού Κοινοβουλίου, δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς πράκτορες εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ωστόσο σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας προσδιόρισε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως εργαζόμενοί της.  Αξιωματούχοι της VSSE, όπως είναι γνωστή η υπηρεσία στα ολλανδικά, αποκάλυψαν ότι μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο φέρνει στην επιφάνεια συγκεκριμένα άτομα από διάφορα κοινωνικά δίκτυα τα οποία ισχυρίζονται ότι εργάζονται ή έχουν εργαστεί στο παρελθόν για την κρατική υπηρεσία του Βελγίου.  Σύμφωνα με την υπηρεσία, η ιστοσελίδα στο facebook που φέρει το όνομά της δεν είναι αυθεντική.
Tο ζήτημα όμως δεν περιορίζεται στην επικράτεια του Βελγίου, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και τις ΗΠΑ, καθώς οι Βρυξέλλες, εκτός από πρωτεύουσα του Βελγίου, αποτελούν την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Υψηλόβαθμος βέλγος αξιωματούχος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η συγκεκριμένη παραβίαση δεν πρέπει να θεωρηθεί ασήμαντη, καθώς «οι ρωσικές και οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν και τα μέσα και τον χρόνο για να ερευνήσουν αυτές τις περιπτώσεις και να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που πιθανώς θα καταφέρουν να συλλέξουν».  

Νόμος ή εσωτερικός κανόνας λειτουργίας της υπηρεσίας που να απαγορεύει στους εργαζομένους της να εισέρχονται σε κοινωνικά δίκτυα παρέχοντας προσωπικές πληροφορίες δεν υπάρχει. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όμως πρόκειται να διωχθούν για παράβαση της πολιτικής του απορρήτου από την οποία δεσμεύονται τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και μετά το τέλος αυτής. Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση ο διευθυντής του γαλλικού ιδρύματος Centre Français de Recherche sur le Renseignement Ερίκ Ντενεσέ δήλωσε κατ' αρχάς έκπληκτος από την αδιακρισία των βέλγων πρακτόρων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι σε μυστικές υπηρεσίες, είτε πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη είτε για απλούς μαγείρους, οφείλουν να είναι πρωτίστως εχέμυθοι.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: