"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Απόφαση-σταθμός στην πυγμαχία - Η παγκόσμια ομοσπονδία κάνει το άθλημα αμιγώς επαγγελματικό, αφαιρώντας την κάσκα

Tης Σπυριδουλας Σπανεα

Στο DNA των πυγμάχων υπάρχει το «ζην επικινδύνως», αλλά για τους κοινούς θνητούς η απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας αποτέλεσε έκπληξη. Η AIBA, προκειμένου να κάνει το άθλημα περισσότερο θεαματικό, αφαιρεί την κάσκα και «παντρεύει» την επαγγελματική πυγμαχία με την ερασιτεχνική. Το νέο υλικό των γαντιών θα προστατεύει τους αθλητές από σοβαρούς τραυματισμούς και οι πυγμάχοι δείχνουν ενθουσιασμένοι, καθώς θα μπορούν να προσφέρουν θέαμα, να έχουν οικονομικές απολαβές και να ικανοποιούν, με ασφάλεια, το... DNA τους.

Η απόφαση για την «υιοθέτηση της επαγγελματικής πυγμαχίας» (Aiba Pro. Boxing) εγκρίθηκε στη συνέλευση της AIBA, στην Μπανγκόκ και, τώρα, όλες οι εθνικές ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να αλλάξουν το καταστατικό τους, να δημιουργήσουν τμήματα APB και να αφαιρέσουν από παντού τον όρο ερασιτεχνική. 

Aυτό που μέχρι τώρα ήταν γνωστό ως ερασιτεχνική πυγμαχία θα ονομάζεται «ΑΙΒΑ Ολυμπιακή Πυγμαχία» (AOB) και από τις διοργανώσεις της θα προκύπτουν οι συμμετοχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τόσο οι αναμετρήσεις APB όσο και οι ΑΟΒ θα διεξάγονται χωρίς κάσκες, οι οποίες θα διατηρηθούν μόνο στους αγώνες των νέων και των γυναικών. Ενας πυγμάχος θα μπορεί να αγωνιστεί και στις APB και στις AOB. Μόνο που από τις πρώτες (επαγγελματικές) θα έχει οικονομικό κέρδος τόσο αυτός όσο και η ομοσπονδία του.

Μαζί με τις αλλαγές στα καταστατικά των ομοσπονδιών, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2013, θα υπάρξουν και αλλαγές στο μέτρημα των πόντων. Στο ΑΟΒ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι τρεις γύροι των τριών λεπτών, αλλά στο APB θα διεξάγονται περισσότεροι (γίνονται συζητήσεις για την οριστικοποίηση των κανονισμών).  
 Στο APB ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος των διαιτητών διότι θα χρειαστεί να προστατεύουν τον, χωρίς κάσκα, αθλητή. «Πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει. Αυτή που ξέρουμε ως επαγγελματική πυγμαχία δεν έχει διοργανωθεί με επαγγελματικό τρόπο. Λυπάμαι που δεν έγινε κάτι αντίστοιχο όταν ήμουν στα ρινγκ», τονίζει ο παλιός αθλητής, προπονητής και νυν γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Περικλής Τρικαλιώτης.

Ενας πυγμάχος δεν θα έχει, πλέον, δικαίωμα να πάρει μέρος σε διοργανώσεις άλλων αθλημάτων (όπως π.χ. κικ μπόξινγκ), ενώ εάν συμμετάσχει σε αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας που δεν διοργανώνονται από την AIBA, χάνει το δικαίωμα της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς και APB. Με αυτόν τον κανονισμό η παγκόσμια ομοσπονδία επιθυμεί να προστατεύει τους αθλητές της από τραυματισμούς, ενώ, ταυτόχρονα, ελέγχει τους πυγμάχους.

Το APB θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2013 και κάθε εθνική ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει το Boxing Μarketing Arm SA (εταιρεία μάρκετινγκ που έχει ιδρυθεί από την AIBA) ως τη μόνη και αποκλειστική εταιρεία που προωθεί το APB πρόγραμμα σε ηπειρωτικό και διεθνές επίπεδο. Η BMA θα είναι υπεύθυνη για τα συμβόλαια όλων των πυγμάχων και για την πώληση όλων των εμπορικών δικαιωμάτων ώστε να δημιουργηθούν έσοδα για να βοηθηθούν πυγμαχικά προγράμματα ανάπτυξης αλλά, όπως αναφέρει ο σχεδιασμός, και οι πυγμαχικές ακαδημίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ετσι, η ΑIBA βλέποντας το ενδιαφέρον του κόσμου για το άθλημα βάζει τα δικά της όρια ώστε να εξασφαλίσει ότι όλα τα κέρδη από αγώνες θα πάνε στο δικό της το ταμείο και, κάποια από αυτά, στις εθνικές ομοσπονδίες και όχι σε ιδιώτες, οι οποίοι τόσα χρόνια έχουν βγάλει εκατομμύρια από τον ιδρώτα των «δυνατών των ρινγκ».


Η απόφαση της ΑIBA... πετάει το μπαλάκι στις εθνικές ομοσπονδίες να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα. Θα αλλάξουν καταστατικά και ένα τμήμα τους θα ασχολείται αποκλειστικά με το APB. Οι πυγμάχοι θα ελέγχονται για απαγορευμένες ουσίες, θα δίνουν αγώνες κατάταξης και θα αμείβονται ανάλογα με το επίπεδό τους, ενώ η ομοσπονδία τους θα παίρνει ποσοστά.

«Είμαστε, όπως όλες οι ομοσπονδίες, στο στάδιο της ενημέρωσης. Θα εναρμονιστούμε με τις εντολές της AIBA. Θα αποτελέσει κίνητρο για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα. Δεν ξέρω εάν, σε αυτή τη φάση, θα μας βοηθήσει η AIBA. Εάν το πρόγραμμα λειτουργήσει, στο μέλλον τα έσοδα θα είναι τέτοια που ίσως να μη χρειαζόμαστε επιχορήγηση. Θα υπάρχει προβολή για τους αθλητές και σε αυτό θα βοηθήσει η αφαίρεση της κάσκας. Oλος ο κόσμος θα βλέπει το πρόσωπό τους. Αλλάζουν τα πάντα» τόνισε ο γ.γ. της ΕΟΠ, Περικλής Τρικαλιώτης.

Η AIBA επιθυμώντας να βάλει κάτω από την ομπρέλα της την αυτόνομη επαγγελματική πυγμαχία και να έχει κάποια σχέση με τα νέα δεδομένα, έθεσε ειδικούς όρους ακόμα και για την εκλογή των παραγόντων. Ετσι, δεν θα μπορεί κάποιος να εκλεγεί σε μία εθνική ομοσπονδία εάν έχει υπηρετήσει από οποιαδήποτε θέση την επαγγελματική πυγμαχία και δεν παραιτήθηκε, τουλάχιστον, ένα χρόνο πριν από την εκλογή του. «Η Ελληνική Ομοσπονδία και κάθε μέλος της θα πρέπει να συμμορφώνεται με το καταστατικό, τους κανονισμούς και τον πειθαρχικό κώδικα της AIBA. Οπου υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των κανονισμών της ΕΟΠ και της AIBA θα υπερισχύουν της AIBA», αναφέρουν οι «εντολές» που έλαβε, όπως όλες οι εθνικές ομοσπονδίες, η ΕΟΠ.
Ο κόσμος της πυγμαχίας -και ιδιαίτερα οι νεαροί πυγμάχοι- έχουν ενθουσιαστεί από τις αλλαγές. Βλέπουν, πλέον, το αγαπημένο τους άθλημα ως επάγγελμα, αφού θα μπορούν να αμείβονται αγωνιζόμενοι με ασφάλεια. «Θα αναπτυχθεί το μποξ. Θα υπάρξει μεγάλη διαφήμιση του αθλήματος και θα έρθει κόσμος. Οι αθλητές θα πληρώνονται και θα ξέρουν ότι μπορούν να γίνουν επαγγελματίες δίχως να κινδυνεύουν. Οι κανονισμοί θα είναι πιο αυστηροί», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Τσαγκράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: