"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Δύο νεκροί από το κύμα λεηλασιών στη χώρα - οικονομικό σημείο αναφοράς του... Τσίπρα !

Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του στη Ροζάριο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αργεντινής, καθώς εξαπλώνεται το κύμα λεηλασιών που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Πέμπτη στη χώρα.

Η αστυνομία έχει κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ, προκειμένου να απομακρύνει εκατοντάδες ανθρώπους που εισβάλουν σε σούπερ μάρκετ στα προάστια του Μπουένος Άιρες.

Περιστατικά λεηλασιών καταγράφονται εκτός από την πόλη Ροζάριο και στην βόρεια επαρχία Τσάκο.

Η κρατική τηλεόραση της Αργεντινής δείχνει εικόνες ανθρώπων- οι περισσότεροι με καλυμμένα πρόσωπα- να ρίχνουν πέτρες προς τους αστυνομικούς και να προσπαθούν να εισβάλουν σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα.

Επίσης, ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στις βιομηχανικές πόλεις Καμπάνα και Ζαράτε στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, στη Ρεζιστένσια στα βόρεια και έξω από ένα σούπερ μάρκετ Carrefour στο Σαν Φερνάντο. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ενορχηστρωμένες επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα.

Οι επιθέσεις αυτές ξυπνούν μνήμες από τη βία που είχε κατακλύσει την Αργεντινή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2001, όταν άνεργοι πολίτες έκαναν εφόδους σε σούπερ μάρκετ.

Αλλά, ο Γραμματέας Εθνικής Ασφάλειας, Σέρχιο Μπέρνι, δήλωσε ότι τώρα οι εισβολείς δεν αρπάζουν τρόφιμα, αλλά τηλεοράσεις plasma και στερεοφωνικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τους οδηγεί η ανέχεια στις λεηλασίες.

«Είναι ένα μέρος της Αργεντινής που θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος και τη βία. Αλλά τώρα η Αργεντινή δεν είναι όπως το 2001», είπε ο Μπέρνι.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει επιστρατεύσει 400 αστυνομικούς στο χειμερινό θέρετρο Bariloche της Παταγονίας, όπου παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα λεηλασιών.

Την Πέμπτη τουλάχιστον τρία σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν από περισσότερα από 100 άτομα, που έφυγαν με ηλεκτρονικά, παιχνίδια, ρούχα και τρόφιμα.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: