"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μπήκε 18άρης στη φοιτητική εστία Πατρών και έφυγε 40άρης !


Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών έμενε στην εστία για 22(!) ολόκληρα χρόνια και υποχρεώθηκε σε... έξωση μόλις φέτος. Άλλοι φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πριν από λίγες ημέρες κράτησαν σε ομηρεία τον αντιπρύτανη για τέσσερις ώρες απαιτώντας μισθωτήριο αορίστου χρόνου στην εστία.

Κι όλα αυτά όταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι φοιτητές σχηματίζουν «ουρά» για μία θέση στις φοιτητικές εστίες

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (2012-2013) η ζήτηση για στέγαση στις φοιτητικές εστίες αυξήθηκε δραματικά -έως 19,9% στα πανεπιστήμια και έως 29,01% στα ΤΕΙ της χώρας - σε σύγκριση με τα, προ κρίσης, επίπεδα, με συνέπεια πολλοί φοιτητές να μένουν εκτός. Μάλιστα, ορισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν ενοίκιο για ένα δωμάτιο εστίας σε «συμφοιτητές» τους αφού, δυστυχώς, το φαινόμενο της υπενοικίασης δωματίων σε εστίες από φοιτητές είναι υπαρκτό. Πέρυσι, η πρώτη χρονιά που άρχισε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις φοιτητικές εστίες, περίπου 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές εγκατέλειψαν τις εστίες. Από ελέγχους βρέθηκε ότι αρκετοί από αυτούς υπενοικίαζαν το δωμάτιο σε νεότερους φοιτητές 

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, , φέτος στα πανεπιστήμια υποβλήθηκαν συνολικά 5.250 αιτήσεις φοιτητών για στέγαση στις εστίες, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν οι 4.150. Στα ΤΕΙ υποβλήθηκαν 4.750 αιτήσεις, εκ των οποίων ικανοποιήθηκαν περίπου οι μισές, και συγκεκριμένα οι 2.600.

Η ζήτηση για στέγαση σημείωσε μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. Είναι ενδεικτικό ότι το 2008- 2009, στα πανεπιστήμια είχαν υποβληθεί 4.361 αιτήσεις για στέγαση (εκ των οποίων είχαν εγκριθεί οι 3.042) και στα ΤΕΙ 3.372 αιτήσεις (είχαν εγκριθεί οι 2.804).

«Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι ιδιαίτερα οξύ. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ούτε τις υποδομές ούτε τους πόρους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση» τονίζει  ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης. Φέτος, στο Πανεπιστήμιο Πατρών 360 ήταν οι δικαιούχοι φοιτητές για στέγαση. Δωμάτιο, όμως, βρήκαν μόνο οι 170. 

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Λόγω προβλημάτων στο υπέδαφος, σε κτίριο της φοιτητικής εστίας του πανεπιστημίου έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας περίπου 250 δωμάτια. Προς χρήση δόθηκαν 70 δωμάτια της φοιτητικής εστίας, ενώ αξιοποιήθηκαν επιπλέον 50 δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχείο που νοικιάσαμε», μας λέει ο κ. Παναγιωτάκης.

Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε παράλληλα σε πιστή εφαρμογή του νόμου για τους δικαιούχους στέγασης.

Έτσι, ζήτησε από όσους έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο παραμονής στη φοιτητική εστία (ο χρόνος διάρκειας της σχολής επαυξημένος κατά το ήμισυ) να παραδώσουν τα κλειδιά στους νέους φοιτητές.

«Υπήρχε ένα στρεβλό καθεστώς στις φοιτητικές εστίες τα προηγούμενα χρόνια. Φοιτητές έμεναν για πολλά περισσότερα χρόνια απ΄ ό,τι επιτρέπει ο νόμος και η κοινή λογική», σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης. Ενδεικτικά, στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρχε περίπτωση φοιτητή που διέμενε σε δωμάτιο της φοιτητικής εστίας για 22(!) χρόνια.

Την ίδια ώρα, σε άλλα ΑΕΙ, κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα υπό κατάληψη από εξωπανεπιστημιακούς. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, η φοιτητική εστία, δυναμικότητας 210 κλινών, στο εξαώροφο κτίριο επί της οδού Λαγουμιτζή 6 είχε πάψει να λειτουργεί μετά τις καταστροφές από τον σεισμό του 1999. Έτσι, βρήκαν την ευκαιρία να την «καταλάβουν» εξωπανεπιστημιακοί. Υστερα από 13 χρόνια και έπειτα από πρωτοβουλία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε για την «απελευθέρωση» των κατειλημμένων δημόσιων κτιρίων, άνδρες της Αστυνομίας «ανακατέλαβαν» το κτίριο τον περασμένο Μάιο και η Σύγκλητος έλαβε ομοφώνως την απόφαση να επαναχρησιμοποιηθεί για φοιτητική στέγη.

Μόλις το 9% του συνόλου των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή στέγη καλύπτουν οι θέσεις που προσφέρουν οι φοιτητικές εστίες της χώρας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, περίπου 150.000 (εκ του συνόλου των 350.000 φοιτητών) είναι όσοι σπουδάζουν σε ΑΕΙ μακριά από το σπίτι τους και οι προσφερόμενες θέσεις στέγασης προσεγγίζουν τις 14.000.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αποφάσισαν πρόσφατα την αξιοποίηση του κτιρίου που στεγαζόταν το ξενοδοχείο «La Mirage» στην πλατεία Ομονοίας και τη μετατροπή του σε φοιτητική εστία, δυναμικότητας 400 κλινών.

Το κτίριο αυτό, που αποτελεί ιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, ήταν κλειστό από το 2006. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας αλλά και να αναβαθμιστεί η περιοχή του κέντρου της Αθήνας, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αξιοποιήσει και δεύτερο ξενοδοχείο στην πλατεία Ομονοίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: