"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Τα ανθρώπινα χέρια εξελίχθηκαν για να σχηματίζουν γροθιά και να... ρίχνουν ξύλο

Συγκρινόμενοι με τους πιθήκους, οι άνθρωποι έχουν κοντύτερες παλάμες και δάκτυλα, ενώ διαθέτουν μακρύτερους, δυνατότερους και πιο ευλύγιστους αντίχειρες

Ανάμεσα στους ειδικούς επικρατεί εδώ και χρόνια η αντίληψη ότι αυτά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά εξελίχθηκαν για να βοηθήσουν τους προγόνους μας να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στις ΗΠΑ, τα ανθρώπινα χέρια δεν σχηματοποιήθηκαν μόνο για να κατεργάζονται εργαλεία αλλά εν πολλοίς για να ρίχνουν ξύλο!

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Κάριερ υποστηρίζει ότι, σε μεγάλο βαθμό, η φυσική επιλογή προσέδωσε στα ανθρώπινα χέρια την ικανότητα να σχηματίζουν γροθιά πλήττοντας τον αντίπαλο.

«Ο ρόλος που η βία έχει διαδραματίσει στην εξέλιξή μας δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς», λέει ο Ντ. Κάριερ. «Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους δεν αρέσει αυτή η άποψη, είναι όμως σαφές ότι η φυσική επιλογή δεν προσέδωσε στα δάκτυλά μας μόνο ευκινησία και επιδεξιότητα αλλά τα κατέστησε και όπλα».

Στο απώτατο παρελθόν, υποστηρίζει ο καθηγητής, τα αρχέγονα είδη ανθρώπου μπορούσαν να σφίγγουν τα δάκτυλα τους σχηματίζοντας γροθιές και να χτυπούν άλλα αρσενικά για τη διεκδίκηση των θηλυκών.

Το χτύπημα με γροθιά είναι περισσότερο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο χτύπημα με το χέρι και μεταφέρει έως και τρεις φορές μεγαλύτερο φορτίο δύναμης στην περιοχή που προσκρούει.

Ο δρ Ντ. Κάριερ λέει πως από τότε που οι πρόγονοί μας εγκατέλειψαν τα δέντρα, η ανάγκη για σκαρφάλωμα εξαλείφθηκε και στη θέση της προέκυψε η ανάγκη χειρονακτικών εργασιών. Ετσι, τα χέρια μας απέκτησαν τη μορφή που έχουν σήμερα.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: