"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ - KINHMATOΓΡΑΦΟΣ: Ο Μέσι της Βαγδάτης - Ο αγώνας ενός παιδιού του πολέμου να παίξει μπάλα

Εχει και η Βαγδάτη τον... Λιονέλ Μέσι της και αυτός έγινε το κυρίως θέμα του σεναρίου μιας ταινίας μικρού μήκους που όμως συγκίνησε και γέμισε αισιοδοξία το κοινό.

Το φιλμ «Baghdad Messi» - που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι - έχει ως πρωταγωνιστή ένα αγοράκι που λατρεύει το ποδόσφαιρο και τα ινδάλματά του και παίζει μπάλα και το ίδιο.

Με μια ειδική λεπτομέρεια όμως - που κίνησε το ενδιαφέρον και συγκίνησε: το αγοράκι έχει μόνον ένα πόδι και μάλιστα προσπαθεί να παραμείνει στην ομάδα της γειτονιάς του έστω και ως τερματοφύλακας. Σε λίγα λεπτά η ταινία - που είχε κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βελγίου - έχει ως εύρημα το εξής στόρι:


Βρισκόμαστε στο Ιράκ, το 2009. Μια παρέα ποδοσφαιρόφιλων πιτσιρικάδων ετοιμάζεται να παρακολουθήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή πιο απλά την αναμέτρηση του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ανάμεσά τους και ο οχτάχρονος (τότε) Χαμούντι με το ακρωτηριασμένο από έκρηξη στο εμπόλεμο το 2003 Ιράκ πόδι του. Τελικά η παρέα δεν θα καταφέρει να δει τον τελικό, αφού η τηλεόραση θα χαλάσει.

Πίσω βέβαια από την απλή αυτή πλοκή, ο 32χρονος σκηνοθέτης με καταγωγή από το ιρακινό Κουρδιστάν Σαχίμ Ομάρ Καλίφα, πραγματεύεται τη συμπεριφορά των συνομηλίκων του Χαμούντι προς εκείνον. Και τη μεγάλη του θέληση για ζωή και παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: