"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Χριστουγεννιάτικα δώρα που μπορούν να αλλάξουν ανθρώπινες ζωές

Του Nicholas Kristof / The New York Times

Ψάχνετε ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο δώρο; Τι λέτε για τρία κουνέλια αξίας 60 δολαρίων σε μια οικογένεια που ζει στην Αϊτή; Τα κουνέλια αυξάνουν το εισόδημα μιας αγροτικής οικογένειας για έναν απλό λόγο: επειδή αναπαράγονται και γεννούν… κουνέλια. Εξι γέννες τον χρόνο! 

Η οργάνωση Heifer International κανονίζει αυτό το δώρο μέσα από την ιστοσελίδα της (heifer.org). Και βέβαια, το δώρο θα δοθεί στο όνομα ενός αγαπημένου σας προσώπου

Ή μήπως προτιμάτε, αντί να χαρίσετε στον θείο μια γραβάτα, να στείλετε στο όνομά του ένα κορίτσι από το Αφγανιστάν για έναν χρόνο στο σχολείο; Μπορείτε να το κανονίσετε μέσω της International Rescue Committee (rescue.org).
 
Ερχονται Χριστούγεννα και ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε τις ετήσιες προτάσεις μας:  
μικρές οργανώσεις, που αποκτούν λιγοστή δημοσιότητα αλλά κάνουν πολλή δουλειά. Η Shining Hope for Communities (shininghopeforcommunities.org), για παράδειγμα, είναι μια πρωτοβουλία του Κένεντι Οντέντε, κατοίκου μιας φτωχογειτονιάς του Ναϊρόμπι, ο οποίος έμαθε μόνος του να διαβάζει. Ενας Αμερικανός που επισκέφθηκε την πόλη τού χάρισε ένα βιβλίο για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κι αυτό τον ενέπνευσε να οργανώσει τους κατοίκους της περιοχής κατά της κοινωνικής αδικίας. Αυτό που ενδιέφερε κυρίως τον Οντέντε ήταν η σεξουαλική βία: εκείνες τις ημέρες, η 16χρονη αδελφή του είχε πέσει θύμα βιασμού. Σήμερα, ο Οντέντε διευθύνει ένα εξαιρετικό σχολείο θηλέων στη γειτονιά Κιμπέρα του Ναϊρόμπι, καθώς και μια κλινική και ένα πρόγραμμα μαθητείας. Οταν έγραψα πέρυσι στους «New York Times» γι' αυτή την οργάνωση, οι αναγνώστες συγκέντρωσαν 180.000 δολάρια για την επέκτασή της. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να εξυπηρετεί, κυρίως μέσω της κλινικής, γύρω στα 36.000 άτομα. Ο Οντέντε σκοπεύει τώρα, εφόσον βρει τα χρήματα, να ανοίξει ένα σχολείο θηλέων και σε μια άλλη γειτονιά, τη Ματάρε.
 
Η δρ Χάουα Αμπντί (vitalvoices.org/hawafund) διευθύνει ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο κι έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Σομαλία. Η βασική αιτία που έγινε γυναικολόγος ήταν ότι η μητέρα της είχε πεθάνει στη γέννα. Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο της, που έχει 400 κλίνες και είναι λίγο έξω από το Μογκαντίσου, χρησιμεύει τώρα ως καταυλισμός για 90.000 ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου. Η Χάουα παρέχει στους πρόσφυγες ύδρευση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Καταπολεμά επίσης την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, ενώ έχει ανοίξει και μια φυλακή για τους άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους.
 
Πριν από δύο χρόνια μια εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση επιτέθηκε στο νοσοκομείο με 750 στρατιώτες λέγοντας ότι είναι εναντίον της θρησκείας να κάνει μια γυναίκα οτιδήποτε ουσιαστικό. Η Χάουα αντιστάθηκε στους εξτρεμιστές, πήρε με το μέρος της όλους τους κατοίκους της περιοχής και τελικά ανάγκασε τους ενόπλους όχι μόνο να υποχωρήσουν, αλλά και να απολογηθούν γραπτώς! Το νοσοκομείο και το σχολείο της, όμως, έχουν οικονομικά προβλήματα και χρειάζονται ενίσχυση.  
 
Η Ευρώπη μπορεί να περνά μια σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά έστω και μια μικρή ενίσχυση προς τους θαρραλέους εθελοντές του αναπτυσσόμενου κόσμου μπορεί να σώσει ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: