"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Αμφισβητεί μόνο 152 ελληνικά νησιά!


Στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας 152 νησιών και νησίδων, η οποία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είναι αμφιλεγόμενη, και άλλων 16 νησιών, τα οποία έχει «ιδιοποιηθεί παράνομα η Ελλάδα», προχώρησε η Τουρκία μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων επιφανών στελεχών της τουρκικής νομενκλατούρας. Η επί της ουσίας τουρκική επίθεση εναντίον της χώρας μας έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την προκλητική προσέγγιση του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματά της!

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εθνικιστικής εφημερίδας «Zaman», συνολικά 16 νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου έχουν ιδιοποιηθεί παράνομα από την Ελλάδα λόγω της αμέλειας της τουρκικής κυβέρνησης – λένε ορισμένες «αυθεντίες».

«Η κυβέρνηση αγνόησε την εξαγορά των νησιών της Τουρκίας από την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να πάρει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004» αναφέρει ο Ουμίτ Γιαλίμ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), σημειώνοντας ότι η εξαγορά των νησιών από την Ελλάδα ξεκίνησε το 2004 με τα δύο νησιά Donkey και Bulamaç ανοιχτά των ακτών της πόλης Ντιντίμ στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου.

Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ότι υπάρχει, όσον αφορά ορισμένα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας, και ότι η Τουρκία σε μια προσπάθεια να φτάσει σε μια δίκαιη λύση είναι σε διάλογο με την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Γιαλίμ ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών. «Τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία» δήλωσε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία, ξεπληρώνοντας το χρέος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις τις δυτικές δυνάμεις, κατέβαλε επίσης το ποσό που αναλογεί σε αυτά τα νησιά».

Τα 16 νησιά που ο Γιαλίμ ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικά, αλλά των οποίων η κυριότητα ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αμφίβολη, είναι τα εξής: Οινούσσες, Χουρσίτ, Φούρνοι, Γαϊδουρονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Keçi, Γυαλί, Λέβιθα και Ardacıkall, όλα στο Αιγαίο, και Γαύδος, Δία ή Ντία, Διονυσάδες και Κουφονήσι στην περιοχή της Μεσογείου!

Στη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία η Τουρκία υπέγραψε το 1923 με τις νικήτριες δυνάμεις του πολέμου, η Αγκυρα συμφώνησε να δώσει πίσω τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, που είχαν καταληφθεί από ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ωστόσο, ο Γιαλίμ υπογράμμισε ότι αυτά τα 16 νησιά δεν αναφέρονται μεταξύ εκείνων που η Τουρκία συμφώνησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Από την πλευρά του ο Φαρούκ Λόγκογλου, αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θεωρεί επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επέλεξε προς στιγμή να παραβλέψει την απόκτηση των νησιών από την Ελλάδα, ώστε να μη διακινδυνεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καμιά χώρα δεν μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Λόγκογλου, ο οποίος δεν βρίσκει τις εξηγήσεις Νταβούτογλου σχετικά με τα νησιά επαρκείς, είναι της γνώμης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προστατεύσει σωστά τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Celalettin Yavuz, αντιπρόεδρο του Τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων (TÜRKSAM), ο οποίος έχει αμφιβολίες ως προς το αν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται σωστά το θέμα των επίμαχων νησιών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών το ερώτημα είναι αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να κάνει μια σαφή δήλωση για το κοινό σχετικά με το πώς βλέπει το θέμα» είπε ο Yavuz στην τουρκική εφημερίδα. «Εάν η Τουρκία, μόλις διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω νησιά έχουν πιστωθεί στην Ελλάδα, δεν έχει διαμαρτυρηθεί, τότε είναι σίγουρα ένα λάθος» πρόσθεσε. Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες, των οποίων η ιδιοκτησία είναι αμφιλεγόμενη. Αυτά τα νησιά δεν είχαν δοθεί στην Ελλάδα από οποιαδήποτε συμφωνία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο».

 Προβληματισμός στην Αθήνα

Οι δηλώσεις αυτές, αλλά κυρίως του Τούρκου πρωθυπουργού, προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τις αποκρυπτογραφήσει. Ο προβληματισμός αυξάνεται από το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο προετοιμάζεται το Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Αγκυρα, ως συνέχεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν -επικεφαλής υψηλού κυβερνητικού κλιμακίου- στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής αντίστοιχου κυβερνητικού κλιμακίου, πρόκειται να επισκεφτεί την Αγκυρα στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να προωθηθεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: