"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Aγοράζει δικό της ερευνητικό σκάφος που της δίνει ανεξαρτησία κινήσεων ώστε να μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο


Τη δική της απάντηση στην έναρξη ερευνών της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά και στον καταιγιστικό ρυθμό που έχουν πάρει οι διεργασίες στον ενεργειακό τομέα στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ, ετοιμάζεται να δώσει η Τουρκία, ξεπερνώντας το τελευταίο σημαντικό εμπόδιο που αντιμετώπιζε: την απουσία δικού της, σύγχρονου ειδικού σεισμογραφικού σκάφους.

Οπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, η γνωστή νορβηγική εταιρεία «Polarcus Limited» βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την τουρκική κρατική εταιρεία Πετρελαίου ΤΡΑΟ για την πώληση του ερευνητικού σεισμογραφικού (3D) σκάφους «Polarcus Samur».

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει και την ύψωση τουρκικής σημαίας αλλά και την παροχή λογιστικής και τεχνολογικής υποστήριξης, καθώς και πρόσβαση σε αρχεία σεισμικών ερευνών, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2013

Ο ίδιος ο CEO της νορβηγικής εταιρείας Ρολφ Ρόνινγκεν προανήγγειλε, πάντως, ότι η ΤΡΑΟ προτίθεται να ξεκινήσει 3D σεισμικές έρευνες «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», ενώ τα ενημερωτικά σημειώματα της εταιρείας έκαναν λόγο για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία από πέρυσι κιόλας είχε εκφράσει την πρόθεσή της είτε να ναυπηγήσει είτε να αποκτήσει σύγχρονο ερευνητικό σκάφος, καθώς οι μεγάλες ξένες εξειδικευμένες εταιρείες δεν ήταν πρόθυμες να εμπλακούν σε έρευνες σε «αμφισβητούμενες» περιοχές. Η Τουρκία, εξασφαλίζοντας ένα σύγχρονο ερευνητικό σκάφος, αποκτά ανεξαρτησία κινήσεων ώστε να μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, σε περιοχές που η ίδια μονομερώς και παραβιάζοντας κάθε έννοια του Δικαίου της Θάλασσας θεωρεί ως «τουρκικά χωρικά ύδατα». Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν προσεκτικά τις τουρκικές κινήσεις.

Τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από δηλώσεις, απειλές και προειδοποιήσεις της Αγκυρας εναντίον κυρίως της Κύπρου, το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκχώρηση δικαιωμάτων ερευνών στην ΤΡΑΟ σε συγκεκριμένα Οικόπεδα τα οποία εμφανώς επικαλύπτουν τμήματα της Ελληνικής αλλά και της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Δύο από τα Οικόπεδα εκτείνονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου και το ένα εξ αυτών επικαλύπτει και Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τη δημοπράτηση των οποίων προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα όμως, όπως εμφανίζονται και στον χάρτη, αποτελούν μια πρακτική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αποστερούν το Καστελόριζο από θαλάσσιες ζώνες εκτός των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. και μετατρέπουν σε τουρκική, μεγάλη έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ρόδου.
 
Παρεμβάσεις
Νοτίως του Καστελόριζου επιχειρείται από την Τουρκία (τουλάχιστον ανά έτος την τελευταία εξαετία) η δημιουργία τετελεσμένων με την πραγματοποίηση ερευνών σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που συνήθως διακόπτονται είτε από την «κακοκαιρία» είτε μετά τις παρεμβάσεις της Αθήνας στις χώρες από τις οποίες προέρχονταν τα εκάστου ερευνητικά σκάφη. Με την έλευση στην Τουρκία του «Polarcus Samur» τα προβλήματα αυτά ξεπερνιούνται και Αθήνα και Λευκωσία θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολα διλήμματα.

Εκτός της απόφασης αυτής του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχει και η εκχώρηση από το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ δικαιωμάτων έρευνας σε Οικόπεδα που μονομερώς και αυθαιρέτως χάραξε το κατοχικό καθεστώς και δεν αφορούν μόνο το θαλάσσιο τμήμα που χωρίζει τα κατεχόμενα από την Τουρκία, αλλά ακόμη και ανατολικά και νότια της ελεύθερης Κύπρου, κοντά την περιοχή του Οικοπέδου 12.

Σε κυπρο και ισραηλ
Φεύγουν οι Ρώσοι και έρχονται Ιταλοί - Αυστραλοί
Στη Λευκωσία, που συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί για 5 ακόμη Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, η έκπληξη ήρθε την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός τελικά της ρωσικής Novatek που σε κοινοπραξία με τη γαλλική TOTAL είχαν αναλάβει το Οικόπεδο 9, με επίσημη αιτιολογία ότι «δεν υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».

Για το Οικόπεδο 9 πλέον τον λόγο έχει η κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της κορεατικής Kogas που έχουν ήδη αναλάβει και τα Οικόπεδα «2» και «3», ενώ στη γαλλική TOTAL έχουν δοθεί τα Οικόπεδα «10» και «11». Η πώληση του 30% των δικαιωμάτων του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν στην εταιρεία Woodside, δεν έγινε μόνο λόγω της μεγάλης εμπειρίας του αυστραλιανού κολοσσού στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο μεγάλος αντίπαλος των Αυστραλών ήταν η ρωσική GASPROM, η οποία αντιμετωπίστηκε όμως με καχυποψία, τόσο γιατί οι Αμερικανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να απέχουν από την εγκατάλειψη ενός τεράστιου ενεργειακού αποθέματος στη ρωσική εταιρεία που έτσι θα διεύρυνε και θα ισχυροποιούσε την ενεργειακή κυριαρχία της Μόσχας επί της Ευρώπης, αλλά και γιατί οι Ισραηλινοί δεν ήταν καθόλου σίγουροι ότι η GASPROM δεν θα υπονόμευε τελικά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ώστε να προστατεύει το δικό της μονοπώλιο.

Η εμπλοκή της αυστραλιανής εταιρείας όμως έχει και μία ακόμη διάσταση, όπως αποκάλυψε το έγκυρο ισραηλινό Think Tank, INSS (Institute for National Security Studies), καθώς η Woodside από το 2002 δραστηριοποιείται ενεργά στην Κίνα, με τις κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες να μετέχουν στη μετοχική σύνθεσή της. Εάν η Woodside επιλέξει την προώθηση μέρους του φυσικού αερίου προς την Κίνα, τότε θα υπάρξουν σοβαρές ανατροπές στον συνολικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: