"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Καταγγελίες - σοκ WADA κατά ΔΟΕ - ΔΕΝ επανελέγχονται τα φυλαγμένα για αυτόν τον λόγο (!) δείγματα αθλητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ "ΑΘΑΝΑΤΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Οι Αγώνες της Αθήνας του 2004 -η ολυμπιακή διοργάνωση με τα περισσότερα θετικά δείγματα στην ιστορία- έγιναν η πέτρα του σκανδάλου για την πρόσφατη ρήξη στις σχέσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ. Ο WADA κατηγορεί τη ΔΟΕ για ελλιπή επανέλεγχο των δειγμάτων των αθλητών που είχαν αποθηκευτεί τότε με τον πρόεδρό του, Τζον Φέιχι, να παίρνει ξεκάθαρη απόσταση από την πρακτική του «κλαμπ των Αθανάτων», κάνοντας λόγο για «χαμένο χώρο και χρήμα». Σε δηλώσεις του  αφήνει αιχμές για ολιγωρία της ΔΟΕ, λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο απέχει πολύ από το ιδανικό.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προέβη τον Αύγουστο στον επανέλεγχο 110 δειγμάτων αθλητών που είχαν ληφθεί στην Αθήνα προ οκταετίας και εντόπισε αναβολικά στεροειδή σε πέντε από αυτά. Ο επανέλεγχος, τονίζει ο κ. Φέιχι, έγινε κατόπιν πιέσεως του WADA: «Ο WADA υπενθύμισε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή νωρίτερα φέτος ότι η οκταετής προθεσμία για τη συμπληρωματική ανάλυση των δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πλησίαζε. Επακόλουθο αυτού ήταν η ΔΟΕ να προχωρήσει στον επανέλεγχο ενός αριθμού δειγμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενθυμούμενος ότι στην Αθήνα είχαν ληφθεί και, στη συνέχεια, αποθηκεύτηκαν στη Λωζάννη 3.667 δείγματα.

Ο Τζον Φέιχι αποφεύγει να ρίξει... λάδι στη φωτιά, που εμφανώς υπάρχει, και μας παραπέμπει στη ΔΟΕ για τις λεπτομέρειες των διαδικασιών επανελέγχου των δειγμάτων αλλά σε κάθε φράση του η δυσαρέσκεια είναι ολοφάνερη. «Τι τα κρατούσαμε όλα αυτά τα δείγματα επί οκτώ χρόνια, αν δεν ήταν να τα αναλύσουμε; Ας τα πετούσαμε από την αρχή, να γλιτώσουμε και χρόνο αλλά και χώρο στα εργαστήρια όπου τα κρατούσαμε», είναι η άποψη του Αυστραλού παράγοντα.

O Tζον Φέιχι, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλλίας καθώς και υπουργός Οικονομικών και Διοίκησης, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, ως καλός πολιτικός ξέρει να ελίσσεται γύρω από μία ευθεία κατηγορία σε βάρος των Αθανάτων και επιλέγει να ειρωνευτεί με... το γάντι: «Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε δείγμα από τους Αγώνες της Αθήνας θα είχε επανελεγχθεί και ο WADA συνεργάζεται στενά με όσους έχουν υπογράψει το καταστατικό του, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ, για να βελτιώσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να εξασφαλίσει καλύτερο αποτέλεσμα στο μέλλον», μας λέει. Δείχνει με αυτό τον τρόπο ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στην πρακτική της ΔΟΕ, γύρω από τον επανέλεγχο των δειγμάτων, με ή χωρίς την παρακίνηση του WADA.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΔΟΕ ζήτησε την ανάκληση των μεταλλίων των τεσσάρων από τους πέντε αθλητές, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον επανέλεγχο. Πρόκειται για τον νικητή της σφαιροβολίας, Ουκρανό Γιούρι Μπιλόνοχ, τη Ρωσίδα σφαιροβόλο Σβετλάνα Κριβέλιοβα που πήρε το χάλκινο μετά την τιμωρία λόγω ντοπαρίσματος της νικήτριας Ιρίνα Κορζανένκο, τη Λευκορωσίδα δισκοβόλο, Ιρίνα Γιατσένκο που ήταν τρίτη στην Αθήνα, τον συμπατριώτη της σφυροβόλο, Ιβάν Τσιχάν, ο οποίος ήρθε δεύτερος και του Ρώσου αρσιβαρίστα, Ολεγκ Περεπετσένοφ, που κατέκτησε την τρίτη θέση στα 77 κιλά. Η ανάκληση του μεταλλίου του Περεπετσένοφ εκκρεμεί.

Παρά το σχετικά υψηλό ποσοστό των πέντε θετικών δειγμάτων σε σύνολο 110, που επανεξετάστηκαν, η ΔΟΕ δεν έσπευσε να ελέγξει ξανά κάποια από τα υπόλοιπα 3.500 δείγματα, τα οποία πλέον καταστρέφονται λόγω παρέλευσης της οκταετίας από το 2004.

Για χαμένη ευκαιρία έχει μιλήσει και ο πρώην πρόεδρος του WADA και μέλος της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ: «Με πέντε θετικά δείγματα σε 110 επανελέγχους, θα περίμενα να εξετάσει και τα άλλα δείγματα η ΔΟΕ, αν όπως αρέσκεται να λέει έχει μηδενική ανοχή στο ντόπινγκ...».

Αυτή τη χαμένη ευκαιρία υπογραμμίζει και ο Τζον Φέιχι, που μας θυμίζει με νόημα ότι: «Η εν γένει λογική της διατήρησης των δειγμάτων είναι ότι μπορούν να αναλυθούν ξανά με περισσότερο σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές».

Η τακτική της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εγείρει υποψίες, καθώς αποφεύχθηκε να γίνει επανέλεγχος σε πρωτοκλασάτα ονόματα, οι οποίοι βρέθηκαν αργότερα θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες, όπως ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 100 μ. της Αθήνας, Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος το 2006 βρέθηκε ντοπαρισμένος. Ετσι το μόνο που μπορεί να επισείσει ο Τζον Φέιχι στους παραβάτες αθλητές είναι ο φόβος τυχόν επανελέγχου: «Οι αθλητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ μπορεί να έχουν την εντύπωση πως έχουν νικήσει το σύστημα, υπάρχει περίπτωση εντός των επόμενων οκτώ ετών το δείγμα τους να τύχει περαιτέρω έρευνας», μας λέει. Αρκεί, βέβαια, να γίνει ο επανέλεγχος από τη ΔΟΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: