"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOΥΡΚΙΑ: Συνομιλίες με τον Οτσαλάν για «αφοπλισμό του PKK» επιβεβαίωσε η Αγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια προσπάθεια να «πειστεί» ο φυλκισμένος ηγέτης του PKK να συνεναίσει στον οριστικό αφοπλισμό των κούρδων αυτονομιστών. Αυτό αποκάλυψε την Κυριακή ο Γιαλκίν Ακντογάν, σύμβουλος του τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο βασικός σκοπός αυτών των συναντήσεων (με τον Οτσαλάν) δεν είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αλλά να πιεστεί η οργάνωση να παραδώσει τα όπλα της» δήλωσε ο Ακντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ταράφ.

Ο ίδιος επέμεινε ότι στις επαφές των αξιωματούχων με τον Οτσαλάν η τουρκική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τίποτα λιγότερο από τον αφοπλισμό του PKK και υπαινίχθηκε ότι η λύση της προσωρινής ανακωχής, όπως αυτή που έχουν κηρύξει οι κούρδοι αντάρτες, αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για τους αυτονομιστές να ανασυνταχθούν και να αρχίσουν πάλι χτυπήματα.


Οι δηλώσεις του Ακντογάν έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή σε ένα νησί έξω από την Κωνσταντινούπολη. 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: