"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ο Εγκεμέν Μπαγίς ειρωνεύεται την οικονομική κρίση της Κύπρου

Ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς ειρωνεύτηκε την οικονομική κρίση της Κύπρου χώρας που προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το να φτάνει μια προεδρεύουσα χώρα να ανακοινώνει την χρεοκοπία της ως προς την ιδρυτική φιλοσοφία της Ε.Ε. Αλλά εμάς δεν μας χαροποιεί καθόλου η κατάσταση στην οποία περιήλθε η ελληνική Κύπρος. Δεν είναι στην κουλτούρα μας να χτυπάμε ένα κράτος που πέφτει. Ό Θεός ας τους βοηθήσει.», είπε ο Μπαγίς που πραγματοποιούσε επίσκεψη σε περιοχή της νοτιοδυτικής Τουρκίας.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά βελτιώνει την οικονομία της κάθε μέρα, ενώ είναι έτοιμη να βοηθήσει το νότο [την ελληνοκυπριακή πλευρά]», ανέφερε ο Μπαγίς, προσθέτοντας πως «οι Ελληνοκύπριοι παίρνουν ρεύμα από το βορρά, νερό, όταν έχουν ανάγκη, μπορούν να πάρουν και δάνειο».

«Εάν ο Χριστόφιας ανησυχεί για την οικονομική κρίση και ζητά δάνειο από τη τουρκική Κύπρο, τότε ως γείτονες είμαστε έτοιμοι να δώσουμε χείρα βοηθείας στους Ελληνες Κύπριους. Πιθανώς η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είδε τώρα ποιό είναι το κόστος σε αυτούς που εμποδίζουν εδώ και χρόνια την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εάν είχαν αποδεχτεί το 2004 το σχέδιο Ανάν, ίσως σήμερα στο νησί θα υπήρχε μια Ενωμένη Κύπρος, μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου», συνέχισε ο Μπαγίς.

Και κατέληξε:  

«Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα ενός παράλογου πείσματος των Ελληνοκυπρίων. Ελπίζω οι επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση που θα λαμβάνει υπόψη της την αρχή της πολιτικής ισότητας των δυο κοινοτήτων». 
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: