"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ: Ενας στους δύο αναζητά δουλειά στο εξωτερικό

Του Γιώργου Γάτου

Ανεργοι και υπο απασχολούμενοι αναζητούν, σε ποσοστό 49% (σχεδόν 1 στους 2), στο εξωτερικό εργασία και καλύτερες συνθήκες ζωής και αμοιβής. Την τάση φυγής και μετανάστευσης κυρίως σε αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. για εργασία καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε η Adecco σε δείγμα 400 ατόμων. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, σχεδόν οι μισοί (49%) ανέφεραν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει δεχθεί σχετική πρόταση την οποία και εξετάζει.

Οι λόγοι για τους οποίους αναζητούν μέλλον σε άλλες χώρες είναι σε ποσοστό 36% η ανεργία και η αδυναμία πρόσβασης/επανένταξης στην αγορά εργασίας και το 29% από την έλλειψη προοπτικής που κυριαρχεί στην εγχώρια αγορά εργασίας λόγω της ύφεσης. Αλλωστε, το 39% δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το 48% από αυτούς βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας μετά τη διακοπή της συνεργασίας από τον προηγούμενο εργοδότη και το 30% παραμένει σε κατάσταση ανεργίας περισσότερο από 2 χρόνια...

Μολονότι το 14% απάντησε ότι η αναζήτηση εστιάζεται αποκλειστικά σε σχετικές με την κατάρτιση και τις γνώσεις θέσεις εργασίας, το 34% αναζητά μία θέση «σε όσο το δυνατόν πιο συναφές αντικείμενο», ενώ 51% εμφανίζονται έτοιμοι να εξετάσουν προτάσεις που δεν άπτονται του αντικειμένου τους. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να φύγουν από την Ελλάδα αμέσως μόλις βρεθεί θέση εργασίας σε κάποια άλλη χώρα. 

Κριτήρια επιλογής της χώρας είναι:

Για το 39% η ποιότητα και το επίπεδο ζωής στη χώρα προορισμού, το 16% θεωρεί σημαντική την ύπαρξη κάποιου «συνδέσμου» (π.χ. συγγενής, φίλος) και το 15% υπολογίζει κατά πόσο γνωρίζει τη γλώσσα της χώρας αυτής. Υπάρχει ωστόσο και ένα 19% που δηλώνει ότι θα μετανάστευε οπουδήποτε έβρισκε ικανοποιητική εργασία.

Το 63% προσβλέπει σε υψηλότερες οικονομικές απολαβές, 58% σε καλύτερη ποιότητα ζωής και 47% σε μία πιο αξιοκρατική επαγγελματική εξέλιξη. Ο ελάχιστος επιδιωκόμενος μισθός, για το 29% είναι τα 2.000 ευρώ και ακολουθεί, με ποσοστό 28%, ένα μισθός των 1.500 ευρώ.

Το 70% προτιμά τις αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.), το 45% τις αναπτυγμένες χώρες εκτός Ε.Ε. (ΗΠΑ, Αυστραλία κ.λπ.) ενώ ένα 12% δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειες σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός Ε.Ε. (Μέση Ανατολή κ.λπ.).

HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: