"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ: Ονειρα για μια νέα ζωή από την Αϊσα εις πείσμα των Ισλαμοφασιστών



Η ιστορία τής Αΐσα Μοχαματζάι έγινε γνωστή για πρώτη φορά το 2010. Η φωτογραφία μιας νεαρής Αφγανής με κομμένη μύτη έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό «Τάιμ», συμβολίζοντας την καταδυνάστευση των γυναικών στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και προκαλώντας σοκ σε όλη την υφήλιο. 


Σήμερα, η Μπίμπι Αΐσα, όπως είναι ευρέως γνωστή, έχει μεταμορφωθεί - εξωτερικά και εσωτερικά. Ηδη έχει υποβληθεί σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις και οι γιατροί ελπίζουν πως έως το επόμενο καλοκαίρι θα μπορεί να κοιτάζει κατάματα τον καθρέφτη της. Εχει πλέον μέσα της καταχωνιάσει ο φόβος και ατενίζει το μέλλον μόνο με αισιοδοξία. «Πρέπει να ζήσω και πρέπει να ερωτευθώ. Δεν φοβάμαι πλέον», λέει.


Η Αΐσα εγκαταστάθηκε στην Αμερική πριν από δύο χρόνια, παραμορφωμένη και σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. Ειδικοί από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη έκριναν τότε πως συναισθηματικά δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις επίπονες εγχειρήσεις που απαιτούνταν για την αποκατάσταση του προσώπου της. Η Αΐσα από 12 ετών ζούσε καθημερινά σαν σκλάβα στην οικογένεια του Ταλιμπάν συζύγου της, στον οποίο την είχε πουλήσει ο πατέρας της για να πληρώσει τα χρέη του. Στα 18 της, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της, αποφάσισε να τολμήσει: με την πρώτη ευκαιρία άνοιξε την πόρτα του κολαστηρίου και έτρεξε όσο πιο μακριά μπορούσε. Οχι, πολύ. Οι Ταλιμπάν την βρήκαν, την έσυραν σε ένα βουνό κοντά στο χωριό της, στο Βόρειο Αφγανιστάν, και για να την τιμωρήσουν για την ανυπακοή της τής έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά ενώ την άφησαν σε μια πλαγιά να αιμορραγεί. Ερποντας, κατάφερε να φθάσει στο πατρικό της, από εκεί σε ένα αμερικανικό ιατρικό κέντρο όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μετά κρυφά στην Καμπούλ, απ' όπου άνοιξε φτερά για μια νέα ζωή στις ΗΠΑ.


Τον πρώτο καιρό, η Αΐσα κυκλοφορούσε με μια προσθετική μύτη. Εκτοτε, οι γιατροί έχουν καταφέρει θαυματουργά αποτελέσματα στο γλυκό της πρόσωπο. Πιστεύουν μάλιστα πως μετά την πολύωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε προχθές στο στρατιωτικό ιατρικό κέντρο της Μπιθέσντα, στο Μέριλαντ, και κατά την οποία αφαίρεσαν δέρμα από το μπράτσο για να το τοποθετήσουν στο σημείο της μύτης, έχουν ήδη διανύσει τα μισά της διαδρομής για την πλήρη αποκατάσταση του προσώπου της.

Σήμερα η Αΐσα μένει στο Μέριλαντ. Παρακολουθεί αμερικανική τηλεόραση, προτιμάει όμως ταινίες του Μπόλιγουντ. Οι εφιάλτες - είπε πρόσφατα μιλώντας στο CNN - έχουν σταματήσει και για πρώτη φορά πηγαίνει στο σχολείο. Είναι ήρεμη, κοιτάζει μπροστά, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει, αφού «αυτό που συνέβη είναι μέρος του εαυτού μου, μέρος της ζωής μου και θα το κουβαλάω για πάντα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: