"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Το πολεμικό ναυτικό αποστρατεύει τα εκπαιδευμένα δελφίνια του - Από το 2017 θα τα αντικαταστήσει με ρομπότ

Επί δεκαετίες, φουτουριστές και σεναριογράφοι επιστημονικής φαντασίας διέβλεπαν την εποχή που οι πόλεμοι θα διεξάγονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στα πεδία των μαχών, υποστηρίζουν, δεν θα πολεμούν άνθρωποι, αλλά ρομπότ. 
Η εξέλιξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τούς δικαιώνει εν μέρει. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, οι άνθρωποι δεν θα είναι οι πρώτοι που θα στερηθούν τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Από τη μια η τεχνολογική πρόοδος και από την άλλη η ανάγκη για περικοπές δαπανών, βγάζουν τα δελφίνια κι έναν στρατό από θαλάσσιους ελέφαντες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πρόωρα στη σύνταξη.
Το Πεντάγωνο άρχισε να επενδύει στο Θαλάσσιο Πρόγραμμα Θηλαστικών τη δεκαετία του '50. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων επρόκειτο να ενταχθούν φάλαινες δολοφόνοι και καρχαρίες. Σήμερα, 80 ρινοδέλφινα και 40 θαλάσσιοι λέοντες φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Σαν Ντιέγκο, όπου εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν νάρκες και να κρατούν μακριά δύτες του εχθρού.
Χωρίς αμφιβολία, δελφίνια και λέοντες έχουν παίξει τον δικό τους καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμους καιρούς. Στον πόλεμο του Βιετνάμ, «ανατέθηκε» σε πέντε δελφίνια η αποστολή της επίβλεψης στον κόλπο του Καμ Ραν. Το 2003, εννέα δελφίνια έγιναν τα πρώτα θηλαστικά που συμμετείχαν σε επιχείρηση εκκαθάρισης ναρκών. Ο,τι έχουν να προσφέρουν, ωστόσο, θα το κάνουν έως το 2017.
Μέχρι τότε, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα νέα ρομπότ - σε σχήμα τορπίλης - που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα θηλαστικά, θα είναι έτοιμα για δράση.
Οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως όσο και αν τελειοποιηθούν τα ρομπότ, σίγουρα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα δελφίνια. Δεν θα μπορούν, για παράδειγμα, να διακρίνουν τα φυσικά αντικείμενα από τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Οι ικανότητες των θηλαστικών δεν αμφισβητούνται, τονίζουν. Αυτό που απασχολεί όμως πλέον είναι το αρκετά μεγάλο κόστος τους: η μεταφορά τους που πραγματοποιείται μέσα σε μεγάλες πισίνες πολεμικών πλοίων, αλλά και η επτάχρονη εκπαίδευσή τους, την οποία αναλαμβάνει πλήθος ειδικών και κτηνιάτρων.

 
Το πιο δαπανηρό όλων όμως είναι η «σύνταξή» τους. Σε αντίθεση με τους σκύλους των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι όταν πάψουν να είναι παραγωγικοί υιοθετούνται από φιλόζωους, τα δελφίνια δεν έχουν και πολλές επιλογές. «Το Ναυτικό είναι πολύ ανθρώπινο απέναντι σε αυτά τα ζώα», εξηγεί ο πλοίαρχος Φρανκ Λίνκους. «Φεύγουν από το Σώμα με σύνταξη: τη φροντίδα που έχουν ανάγκη για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: