"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Μουστάκι γιαλαντζί από την Πόλη - Οι χρυσές μπίζνες με του... σπανού γένια

Ποιος είπε ότι δεν γίνονται του σπανού τα γένια; Στην Τουρκία γίνονται και τα γένια και το μουστάκι, και μάλιστα με πρωτοφανή επιτυχία. 
Το αποδεικνύει η κοσμοσυρροή που παρατηρείται στην Κωνσταντινούπολη τα δύο τελευταία χρόνια, κυρίως από μουσουλμάνους της Μέσης Ανατολής. Το νέο φαινόμενο ονομάζεται τουρισμός των εμφυτευμάτων και έχει φέρει στα ταξιδιωτικά γραφεία χρυσές δουλειές.  
Δεν πρόκειται για κάποιον καινούργιο κλάδο της αισθητικής χειρουργικής. Οι πολύ αδύνατοι μουσουλμάνοι ανέκαθεν στρέφονταν στις εμφυτεύσεις τριχών για να «γεμίσουν» το ισχνό πρόσωπό τους. Για κάποιον λόγο όμως, τα δύο τελευταία χρόνια το μουστάκι και η πλούσια γενειάδα απασχολούν πολύ περισσότερο τους μουσουλμάνους απ' ό,τι στο παρελθόν. «Και στην Τουρκία, αλλά και στις αραβικές χώρες, οι τρίχες στο πρόσωπο είναι συνυφασμένες με την αρρενωπότητα. Οι άνδρες με γυμνό πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπίσουν κοινωνικά προβλήματα. Στα τουρκικά, για τη "φαλάκρα του προσώπου" υπάρχει η λέξη kose, και συνήθως θεωρείται κάτι κακό», εξηγεί στην «Γκάρντιαν» ο τούρκος γιατρός κ. Τουλουνάι. Από τις 60 αισθητικές επεμβάσεις που πραγματοποιεί κάθε μήνα, τουλάχιστον 10 με 15 είναι εμφυτεύσεις τριχών προσώπου. «Επιχειρηματίες έρχονται σε μένα για να αποκτήσουν γένια και μουστάκι. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως οι εταίροι τους δεν τους παίρνουν στα σοβαρά επειδή δεν έχουν τρίχες στο πρόσωπο», προσθέτει.

Κατά τον Αλί Μεζντέγκι, επίσης πλαστικό χειρουργό με δεκαετή εμπειρία στον χώρο, υπάρχει και μία δεύτερη μεγάλη κατηγορία ενδιαφερομένων. Πολλοί από τους πελάτες του, υποστηρίζει, φρόντισαν να εμφυτεύσουν τρίχες στο πρόσωπό τους προτού παντρευτούν τη δεύτερη, την τρίτη, ακόμη και την τέταρτη γυναίκα. «Τα πυκνά μαλλιά αποτελούν ένα τεκμήριο κοινωνικής τάξης. Είναι ένδειξη δύναμης και ανδρισμού», τονίζει, επισημαίνοντας πως το 75% των πελατών του είναι Αραβες από τις χώρες του Κόλπου.
Ο Ιρφάν Ατίκ, τούρκος ταξιδιωτικός πράκτορας που κάνει ειδικά πακέτα για εμφυτεύσεις, εκτιμά πως τουλάχιστον 50 Αραβες επισκέπτονται καθημερινά την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να υποβληθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία. «Πολλοί τουρίστες μού λένε πόσο πολύ θαυμάζουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Επικροτούν τη στάση που κρατά στο παλαιστινιακό και γενικά τον θεωρούν έναν δυνατό, έναν αληθινό άνδρα», λέει ο Ατίκ. Το παράδοξο βέβαια είναι πως μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ζητήσει να αποκτήσει το «αμυγδαλωτό» μουστάκι τού τούρκου Πρωθυπουργού.  
Οι περισσότεροι πελάτες τού Ατίκ είναι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, του Κουβέιτ και το Ιράκ. Ο ίδιος ελπίζει να επεκτείνει την επιχείρησή του και στην Ευρώπη και ειδικά στη Βρετανία. Το μόνο που τον φοβίζει είναι πως - όπως ακούει - αυτό που στη Μέση Ανατολή θεωρείται κατάρα σε πολλές χώρες της Δύσης είναι μόδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: