"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μία σίτα στο δημόσιο


Το υπουργείο Τουρισμού έχει κύκλους. Μελαχρινούς και ωραίους. Και οι κύκλοι αυτοί έλεγαν χθες: «το χτύπημα της διαφθοράς αποτελεί κύριο μέλημα της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και για τον λόγο αυτόν γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση»  

Το διαβάζεις και αμέσως ανατρέχεις ανήσυχος στο παρελθόν, φοβάσαι μην τυχόν και έχεις πάρει χωρίς άδεια καμιά αφίσα LIVE YOUR MYTH IN GREECE.

Άλλα όχι. Οι κύκλοι δεν απευθύνονται σε σένα. Και είπαν να δείξουν τα δόντια τους σε μία υπόθεση με απόπειρα υπεξαίρεσης 147.000 ευρώ από πρώην ειδικό σύμβουλο του ΕΟΤ, ο οποίος θήτευσε δίπλα στον, επίσης πρώην, γενικό γραμματέα. Άναψαν τα τηλέφωνα σαν χριστουγεννιάτικο δένδρο για να πληροφορήσουν ρεπόρτερ και συντάκτες παραπολιτικών σχετικά με τη μεγάλη επιτυχία στη μάχη κατά της διαφθοράς. 

Όχι πώς έκαναν κάτι ιδιαίτερο πέρα από το αυτονόητο. Για την ακρίβεια δεν έκαναν και πολλά. Ο πρώην ειδικός σύμβουλος είχε στα χέρια του ένα μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ. Έγραψε μία επιταγή 147.000 ευρώ και την έσπρωξε προς είσπραξη. Η τράπεζα τηλεφώνησε στον ΕΟΤ, ενημερώθηκε για τη μη ύπαρξη οφειλής και κράτησε, ως όφειλε, το χαρτί. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία που, ακολουθώντας τα ίχνη της επιταγής, έφτασε στον τύπο. Ακολούθησαν οι δηλώσεις των κύκλων.

Τα ωραία, όμως, δεν λέγονται. Και έχουν να κάνουν με το καθεστώς λειτουργίας όχι απλώς του υπουργείου Τουρισμού, αλλά κάθε καταραμένης μονάδας, κάθε γραφείου και δωματίου που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Προσέξτε τι έκανε ο μάγκας στο υπουργείο
Απ΄ ότι φαίνεται, είχε στο χέρι το μπλοκ επιταγών και έψαχνε πρόθυμες εταιρίες για να τις πληρώσει. Οι εταιρίες λογικά έκαναν τα στραβά μάτια και του επέστρεφαν το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού. Δεν αποκλείεται δε να μην υπήρχαν ούτε παραστατικά. Αν εσύ που ελέγχεις, είσαι και ελεγχόμενος, τότε με το μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ έχεις όλον τον κόσμο στο χέρι σου.

Δεν θέλω να σας τρομάξω, ούτε να ανησυχήσω κανέναν μέσα στις γιορτές, αλλά φοβούμαι ότι ακριβώς ίδια μπουμπούκια έχουν σκάσει και σε άλλα κλαδιά. Το ελληνικό δημόσιο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί πίσω από μία σίτα προστασίας από τη διαφθορά. Μπορεί να απλώνεται σε όλο το μήκος, αλλά είναι γεμάτη τρύπες. Διότι πάντα υπάρχουν τρύπες: από το ύψος των προμηθειών που μπορείς να αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό, μέχρι τις ειδικές δαπάνες που εγκρίνει ένας γραμματέας. Από τη δουλειά που ανατίθεται στη θυγατρική της offshore, μέχρι τον διαγωνισμό που διενεργείται μεταξύ φίλων υπάρχει αρκετός δρόμος και χρόνος για να διηγηθείς την τραγωδία μας. Και ενδιαμέσως συναντάς τους πολλούς, τους φοβισμένους και θυμωμένους γραφειοκράτες, τους έντιμους υπαλλήλους που δεν άπλωσαν το χέρι στο μέλι και τώρα δεν μπορούν να το βάλουν στην τσέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: