"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: H Κριστίνα Φερνταντες "μαγειρεύει" τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία χωρίς να ρωτήσει τον... Τσίπρα!

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

Το 2004, ένας πολλά υποσχόμενος καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες που λεγόταν Αξελ Κισιγιόφ ίδρυσε το Κέντρο Μελετών για την Ανάπτυξη της Αργεντινής. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Κέντρο έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που ανέφερε το εξής: «Οπως είναι γνωστό, μετά την πολιτική παρέμβαση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιανουάριο του 2007, οι επίσημες στατιστικές έχασαν κάθε αξιοπιστία»
Για να προστατεύσει το κύρος του, το Κέντρο αγνοούσε τα επίσημα στοιχεία στις μελέτες που δημοσίευε μέχρι το 2010 και υπολόγιζε τον δείκτη τιμών με βάση τα στοιχεία επτά επαρχιών. Ο πληθωρισμός έβγαινε έτσι συστηματικά διπλάσιος από τον επίσημο.
Η «πολιτική παρέμβαση» που ανέφερε το Κέντρο Μελετών ήταν στην πραγματικότητα αλλοίωση στοιχείων και συγκάλυψη των αυξήσεων στις τιμές της ιδιωτικής περίθαλψης, του τουριστικού τομέα και των λαχανικών. Ο σκοπός των παρεμβάσεων αυτών ήταν να πληρώνει λιγότερους τόκους η κυβέρνηση στους δανειστές, που αγόραζαν χρέος υπολογισμένο με βάση τον πληθωρισμό. Κάποιοι εργαζόμενοι στη Στατιστική Υπηρεσία κατήγγειλαν την απάτη τόσο στους ανωτέρους τους όσο και στις Αρχές. Το αποτέλεσμα - όπως λέει στην «Ελ Παΐς» μια εργαζόμενη που πρωτοστάτησε σε αυτή την κίνηση, η Μαρσέλα Αλμέιντα - ήταν να γίνουν 13 απολύσεις μέχρι τον Νοέμβριο του 2007. Ο λόγος που δεν απολύθηκε η ίδια ήταν ότι εκπροσωπούσε την Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων. Της αφαιρέθηκαν όμως όλες οι αρμοδιότητες.
Το 2011, το Κέντρο του Κισιγιόφ σταμάτησε ξαφνικά να δημοσιεύει τις μελέτες του. Κατά σατανική σύμπτωση, ο διευθυντής του διορίστηκε την ίδια εποχή υφυπουργός Οικονομίας (και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε στην εξαγορά της Repsol). Καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό, το ύψος του τελευταίου δεν απασχολούσε και τόσο την κοινή γνώμη. Ομως ο ρυθμός ανάπτυξης άρχισε να μειώνεται. Από 7% το 2011, έπεσε φέτος στο 2,2% (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και μόλις στο 1% (σύμφωνα με ιδιωτικές εταιρείες). Το πρόβλημα του πληθωρισμού άρχισε να παίρνει εκρηκτικό χαρακτήρα. Ο «Εκόνομιστ» σταμάτησε να δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία που έστελνε το Μπουένος Αϊρες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την Αργεντινή να ξεκαθαρίσει το ζήτημα:

Η Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, που μέχρι τότε σπανίως ανέφερε τον πληθωρισμό στις ομιλίες της, αναγκάστηκε έτσι να αλλάξει γραμμή. Οταν ρωτήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από φοιτητές του Χάρβαρντ αν η κυβέρνησή της αλλοιώνει τα στοιχεία, απάντησε πως αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας της. «Πόσος είναι ο επίσημος πληθωρισμός στην Αμερική; Δύο τοις εκατό. Πραγματικά πιστεύετε όλοι σας ότι το κόστος διαβίωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται κάθε χρόνο μόνο κατά δύο τοις εκατό;».
Πρόκειται για συντριπτικό επιχείρημα, με το οποίο όμως προφανώς διαφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας. Το μαγείρεμα των στοιχείων είναι απαράδεκτο, είτε το κάνει ο Κώστας είτε η Κριστίνα. Αν δει τελικά αυτές τις ημέρες την Πρόεδρο, είναι βέβαιο ότι θα της το επισημάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: