"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: Απάνθρωπη πολιτική χωρίς ηθικό ανάστημα

Του James Carroll / The Boston Blobe

Eπειτα από πλήθος αρνητικών κριτικών που δέχτηκε το Ισραήλ για την πρόθεσή του να επεκτείνει τους οικισμούς του στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε δηλώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, ακόμη και υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, και πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην απόφαση που ελήφθη. 

Αλλά η πίεση της διεθνούς κοινότητας την οποία ο Νετανιάχου απορρίπτει, πλέον δεν αποτελεί έκφραση διπλωματικής δυσαρέσκειας αλλά μια πραγματική απειλή για τα συμφέροντα της χώρας του.  

Ανέκαθεν το Ισραήλ ανησυχούσε για την περίπτωση της «απονομιμοποίησής» του. Πρόκειται για μια έγνοια η οποία αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι τα έθνη - τουλάχιστον τα δημοκρατικά - πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που ο Τόμας Τζέφερσον αποκάλεσε «σεβασμό προς τις απόψεις των ανθρώπων».       
 
Το καθήκον μιας κυβέρνησης να προασπίζεται τη φυσική ασφάλεια των πολιτών της ολοκληρώνεται από την υποχρέωσή της να κρατά ψηλά το ηθικό ανάστημα της χώρας μεταξύ των υπόλοιπων εθνών. Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ υπονομεύει αυτήν την αρχή. 
 
Αφετηρία του προβλήματος υπήρξε η παρερμηνεία της κίνησης της Παλαιστινιακής Αρχής να αναβαθμιστεί σε κράτος παρατηρητή στον ΟΗΕ. Οι άνθρωποι του Νετανιάχου εξέλαβαν αυτήν την κίνηση ως σοβαρή απειλή για τη χώρα, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρήσουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να διασφαλιστούν τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων. Την παραμονή της ψήφισης στον ΟΗΕ, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ είχε δηλώσει πως δεν βρίσκει κανένα λόγο για να αντιταχτεί στην παλαιστινιακή πρωτοβουλία και πως ήρθε η ώρα για το Ισραήλ να βοηθήσει τους πιο μετριοπαθείς μεταξύ των Παλαιστινίων.
 
Την ίδια άποψη συμμερίζονται και πολλοί εβραίοι ηγέτες. Κορυφαίοι αμερικανοί ραβίνοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με τη νίκη των Παλαιστινίων καθώς μια ενδυναμωμένη Παλαιστινιακή Αρχή είναι σαφώς προτιμότερη από την αναδυόμενη Χαμάς. 
 
Αμέσως μετά την ψήφιση στον ΟΗΕ, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε το σχέδιο για επέκταση των οικισμών εποίκων στη στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή Ε1 κοντά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε την πρόθεση των Ισραηλινών ως «χαριστική βολή» στην πιθανή λύση των δύο κρατών. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου ενδεχομένως να ανακουφίσει τους 500.000 ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ. Ομως η διένεξη αναφορικά με αυτήν την πολιτική συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, τόσο ώστε να ξεχνάμε οι περισσότεροι τι ακριβώς είναι αυτοί οι ισραηλινοί οικισμοί - προδοσία της εμπιστοσύνης και πυλώνας μιας απάνθρωπης κατοχής.  
 
Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει λάβει ακόμα την απαραίτητη προσοχή. Αν σήμερα η διεθνής κοινότητα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ τασσόταν υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών αλλά στην πράξη συνειδητά τις υπονόμευε - αποδεχούμενο την πιθανή λύση των δύο κρατών αλλά καταστρέφοντας όλα όσα το ένα από τα δύο κράτη χρειάζεται για να ορθοποδήσει -, το ηθικό και πολιτικό πλήγμα για τη χώρα θα είναι πολύ ισχυρότερο από όλα όσα θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι Παλαιστίνιοι ως θανάσιμοι εχθροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: