"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Πρόταση στο ρωσικό Κοινοβούλιο για έλεγχο των μέσων ενημέρωσης υπέρ της «σωτηρίας της ψυχής» του λαού!


Η πρόταση ανήκει σ' έναν βουλευτή του μικρού φιλοκυβερνητικού κόμματος Δίκαιη Ρωσία - να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο, 30%, στις αρνητικές ειδήσεις που μπορούν να αναπαράγουν οι εφημερίδες και να αναμεταδίδουν οι τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές, και όλος ο υπόλοιπος χώρος στις εφημερίδες και χρόνος στις εκπομπές να καλύπτονται από ειδήσεις αποκλειστικά αισιόδοξες και ελπιδοφόρες.
Η ιδέα του Ολεγκ Μικχέεβ ξάφνιασε ακόμη και τους επιτελείς της Ενωμένης Ρωσίας, του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι, παρόλο που έχουν επιδοθεί με ζήλο στη θέσπιση μιας σειράς νόμων που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες, κάτι ανάλογο δεν το είχαν σκεφτεί. Για την ακρίβεια, τους ξάφνιασε τόσο πολύ, που αποφάσισαν να την κάνουν δική τους την πρόταση, όχι μόνο υιοθετώντας την αλλά και εμπλουτίζοντάς την περαιτέρω με διατάξεις ακόμη πιο περιοριστικές αναφορικά με την ελευθερία της πληροφόρησης.
Το όνομα της συγκεκριμένης πρότασης είναι εξίσου προκλητικό με το περιεχόμενό της καθώς πρόκειται για έναν νόμο που αποσκοπεί στη «σωτηρία της ψυχής του πληθυσμού» της χώρας. Σύμφωνα με τα όσα πρόκειται να επιβάλει ο νόμος όταν ψηφιστεί από τη ρωσική Βουλή, σε τρεις αρνητικές ειδήσεις θα πρέπει να αντιστοιχούν επτά θετικές. Το «ποσοστό θλίψης» που μπορούν να ανεχτούν οι Ρώσοι - θεωρούν αυτοί που τους διοικούν - ανέρχεται στο 30% του συνολικού αριθμού των ειδήσεων.

Ετσι, έπειτα από μια φυσική καταστροφή, μια δολοφονία και μια πορεία διαμαρτυρίας απολυμένων εργατών, υποχρεωτικά θα πρέπει να μεταδοθούν ειδήσεις αισιόδοξες, όπως τα εγκαίνια μεγάλων έργων, και ανάλαφρες, όπως τα γενέθλια των διασημοτήτων.
 
Πώς όμως ορίζεται το «θετικό» και πώς το «αρνητικό»;

Μια διαμαρτυρία κατά των πολιτικών του Πούτιν είναι είδηση αρνητική ή θετική;
 
Και αν πράγματι μια τρομοκρατική επίθεση στον Καύκασο είναι κατά γενική ομολογία αρνητική είδηση, τα αντίποινα και η ενδεχόμενη δολοφονία των τρομοκρατών από τις αστυνομικές Αρχές θα αποτελούν είδηση θετική; 
Το πιθανότερο είναι πως ο νόμος που θα ψηφιστεί, θα παρέχει στους ρώσους αξιωματούχους τη δυνατότητα να αποφασίζουν εκείνοι τι είναι καλό να μαθαίνουν οι ρώσοι πολίτες και τι είναι κακό για τη «σωτηρία της ψυχής» τους.


Ομως ο συγκεκριμένος νόμος πρόκειται να επιβάλει και ολικές απαγορεύσεις συγκεκριμένων εικόνων και αναφορών. «Τα ρεπορτάζ για δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικά χτυπήματα», αναφέρεται στην πρόταση, «θα πρέπει να παρουσιάζονται δίχως εικόνες και ανθρώπινες περιγραφές». Απαγορευμένες θα είναι επίσης οι εικόνες και οι περιγραφές κακοποίησης ανθρώπων - αν ο νόμος είχε ήδη τεθεί σε ισχύ, οι ρώσοι πολίτες δεν θα έβλεπαν τους άντρες της Αστυνομίας να βιαιοπραγούν κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τις πολιτικές του Πούτιν.

Πάντως, κατά τη διάρκεια διαγγέλματος που απηύθυνε στον ρωσικό λαό, ο ρώσος Πρόεδρος απέρριψε με έντονο ύφος αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «απόπειρες ενδυνάμωσης των ξένων προτύπων δημοκρατίας στη Ρωσία» και δεσμεύτηκε να διαφυλάξει την ταυτότητα του ρωσικού έθνους από εξωτερικές επιρροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: