"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΙΝΑ: O Δράκος θα γίνει «πλανητάρχης» το 2030 !


Ο Κινεζικός δράκος είναι η παγκόσμια ανερχόμενη δύναμη και μέχρι το 2030 αναμένεται ότι θα έχει... δαγκώσει την κυριαρχία των ΗΠΑ

Παράλληλα Ευρώπη, Ιαπωνία και Ρωσία θα συνεχίσουν να φθίνουν, καθώς η Ασία μετατρέπεται στην ισχυρότερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη, ενώ δεν αποκλείεται η χρήση πυρηνικών όπλων σε συγκρούσεις που πιθανόν να ξεσπάσουν στη Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι προβλέψεις αυτές, αλλά και πολλές άλλες για την παγκόσμια οικονομία και το πώς θα εξελιχτούν τα γεγονότα σε πλανητικό επίπεδο την επόμενη 20ετία περιέχονται στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών (NIC), που αποτελεί βασικό σύμβουλο του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ, επηρεάζοντας την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Οσον αφορά το θέμα της πτώσης των ΗΠΑ και της ανόδου της Κίνας, η έκθεση του NIC, με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις 2030», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την ταχύτατη άνοδο άλλων χωρών «η εποχή του ενός πόλου» τελειώνει και η «Pax Americana», η περίοδος της αμερικανικής υπεροχής στη διεθνή πολιτική που ξεκίνησε το 1945, τελειώνει επίσης»

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Συμβούλιο μέχρι το 2030, οι ΗΠΑ θα έχουν επιτύχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία και θα μπορούν να έχουν μετατραπεί σε εξαγωγέα ενέργειας.

Επιπλέον οι επιτυχίες στον τομέα των νέων τεχνολογιών αναμένεται να μειώσουν τη φυγή κεφαλαίων για ανάπτυξη της παραγωγής σε άλλες χώρες. Παρά ταύτα η άνοδος της Ασίας χρωματίζεται ως πραγματικά εντυπωσιακή, αφού την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ θα έχουν πετύχει ενεργειακή αυτονομία, η δύναμη της Ασίας θα ξεπερνάει τη δύναμη της Βόρειας Αμερικής μαζί με αυτήν της Ευρώπης.

Φυσικά σύμφωνα με την έκθεση οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τον κεντρικό τους ρόλο ως η χώρα που έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί συνασπισμούς κρατών (και όχι μόνο) για την αντιμετώπιση θεμάτων διεθνούς ενδιαφέροντος. Βέβαια, όπως σημειώνεται, «διχασμένες οι ΗΠΑ θα έχουν πολύ πιο δύσκολη δουλειά στο να παίξουν έναν καινούργιο ρόλο διεθνώς».


Σημαντική διαφορά με την προ τετραετίας έκθεση που είχε εκπονήσει το NIC είναι ότι αυτήν τη φορά δεν γίνεται λόγος για κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, καθώς η επιρροή τους μειώνεται, ενώ η ισλαμική τρομοκρατία θεωρείται ότι θα έχει πλέον εξαλειφθεί μέχρι τότε.  

Αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο ότι πιο κοντά στην κατάρρευση βρίσκονται οι εξής πέντε χώρες, το Μπουρουντί, η Σομαλία, το Αφγανιστάν, η Υεμένη και η Ουγκάντα.

Το αισιόδοξο κομμάτι της έκθεσης, πάντως, είναι ότι προβλέπει πως τα επόμενα χρόνια διεθνώς η μεσαία τάξη δείχνει μια τάση ανάπτυξης και έτσι αυτός «θα είναι ο πιο σημαντικός κοινωνικός και οικονομικός παράγοντας για τη πλειοψηφία των χωρών του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: