"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ένα "απλό" φορολογικό ερώτημα

Ρωτά ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ

Όπως είναι γνωστό, στους μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα γίνεται ΜΗΝΙΑΙΑ παρακράτηση φόρου. Με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το προς φορολόγηση ποσόν που θα προκύψει είναι ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. Θεωρητικά είναι άγνωστο τι ποσά αποδείξεων θα μπορέσει να μαζέψει ο κάθε μισθωτός, άρα είναι επίσης άγνωστο ένα σημαντικό μέρος του φόρου που θα αντιστοιχεί στα εισοδήματά του με το κλείσιμο της χρονιάς

Στη συλλογή αποδείξεων υπάρχουν δύο ακραία σενάρια. Το ένα είναι να μαζέψει ο μισθωτός ΜΗΔΕΝ αποδείξεις, και συνεπώς να έχει σημαντική επιβάρυνση και το άλλο είναι να μαζέψει το μέγιστο ποσό αποδείξεων που κατά τον νόμο οδηγεί στην μέγιστη ελάφρυνση

Ρωτώ λοιπόν

Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ θα γίνεται? Το χειρότερο, το καλύτερο ή κάποιο ενδιάμεσο?

Μήπως θα μπορούσε να μας απαντήσει ο κύριος υπουργός, μιας και αυτό το ερώτημα είναι πολύ πιο εύκολο από τον τετραγωνισμό του κύκλου τον οποίο φιλοδοξούσε να επιτύχει?

Εγώ πάντως διακινδυνεύω την πρόβλεψη οτι η εφαρμογή μηνιαίων κρατήσεων αν δεν γίνει με βάση το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ σενάριο για τον μισθωτό, (που μεταφράζεται σε ΜΗΔΕΝ αποδείξεις, και συνεπώς σε ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ κρατήσεις που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από προκαταβολή φόρου) σίγουρα δεν θα γίνει ούτε με το καλύτερο (πρόβλεψη για μέγιστο ποσό αποδείξεων...) 

Και αν μου επιτρέπει ο κύριος υπουργός ας ρωτήσω και δυο πραγματάκια ακόμα

Α) Αν επαληθευτεί η πρόβλεψή μου και ο μισθωτός στο τέλος προσκομίσει αποδείξεις ενώ θα έχει προκαταβάλει σημαντικά μεγαλύτερους φόρους, με βάση το δυσμενές γι αυτόν σενάριο, θα λάβει πίσω μετρητά ως επιστροφή από το κράτος-δυνάστη ή θα γίνουν αλχημιστικοί συμψηφισμοί που θα παραπέμπουν στο μέλλον?

Β) Θα έρθει ποτέ ημέρα που το κράτος-δυνάστης θα υπολογίζει ΤΟΚΟΥΣ υπέρ του φορολογούμενου πολίτη για τις ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ φόρου που του παρακρατά όσες και αν είναι αυτές? (Άλλο πράγμα να μου κρατά το κράτος πχ 1000 ευρώ το μήνα για να καλύψει τα 12.000 ευρώ φόρο που μου αναλογούν στο χρόνο, και άλλο να τοκίζω 1000 ευρώ κάθε μήνα και να πληρώνω τον φόρο μου μαζεμένο στο τέλος ενώ μου μένουν οι τόκοι!)

Φίλοι μισθωτοί, κρατηθείτε σε φόρμα
Το αίμα σας είναι πολύτιμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: