"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Air CIA και ελληνική... αναισθησία

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Να μην ξεχνιόμαστε... Ο ιστός των παράνομων πτήσεων και μεταγωγών κρατουμένων, που είχε στήσει πάνω από την Ευρώπη η CIA, κάλυπτε και την Ελλάδα. Αυτό, τουλάχιστον, αποδείχθηκε, τόσο από τις έρευνες του Ελβετού Γερουσιαστή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μαρτί, όσο και από την παράλληλη έρευνα, που διεξήγαγε, μετά τις αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στα συμπεράσματα περιλαμβανόταν η διαπίστωση ότι αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνταν από τη CIA, πραγματοποίησαν 64 στάσεις σε ελληνικούς αερολιμένες, καθ' όλη την περίοδο που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το εν λόγω πρόγραμμα του Μπους.

Εκφράστηκε, μάλιστα, τότε η δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών οργάνων, για τις στάσεις που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα αεροσκάφη που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA, σε άλλες περιπτώσεις, για τις κατ' εξαίρεση παραδόσεις των Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed και Maher Arar και για την απέλαση των Ahmed Agiza και Mohammed El-Zari.

Διατυπώθηκε, ακόμη, η υπόνοια ότι, «ενδέχεται να υπήρξαν προσωρινά μυστικά κέντρα κράτησης σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές χώρες» και συνακόλουθα, ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, είχε υποβάλει ερώτηση στην ελληνική Βουλή, ζητώντας να μάθει, αν η αμερικανική βάση της Σούδας είχε χρησιμοποιηθεί, ως προσωρινό κέντρο κράτησης, δήθεν υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, που μαζί με τους ομολόγους της από τα άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, είχε προφανώς συναινέσει στην εφαρμογή του προγράμματος, για παράνομες πτήσεις και απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατική δράση πάνω από την Ευρώπη, άφησε αναπάντητο το ερώτημα.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο κώφευσε στις ευρωπαϊκές παραινέσεις, να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει για ποιο λόγο έγιναν όλες αυτές οι στάσεις, που πραγματοποίησαν πολιτικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν πτήσεις για τη CIA, για το διάστημα μετά το 2001. Και σε μία σχετική συζήτηση, που είχε γίνει στις 17 Ιουλίου 2007 στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σταύρος Λαμπρινίδης, είχε εύστοχα επισημάνει την... αναισθησία που επιδείκνυε η ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι: «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και τα διαβήματα, η ελληνική κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να κωφεύει στο αίτημα περί διεξαγωγής μιας ενδελεχούς έρευνας για το τι ακριβώς έγινε με τις δεκάδες παράνομες προσγειώσεις και απογειώσεις που, διαπιστωμένα πλέον, πραγματοποίησαν αεροσκάφη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σε ελληνικά αεροδρόμια».
Προχθές, η ετυμηγορία Ιταλικού Δικαστηρίου, με βάση την οποία καταδικάστηκαν, ερήμην, πράκτορες της CIA για τη συμμετοχή τους σ' αυτό το πρόγραμμα, έθεσε τέρμα στη διαμάχη για το εάν έγιναν ή δεν έγιναν στην Ευρώπη παράνομες απαγωγές και μεταφορές υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA.
Στην Ελλάδα, ακόμη κι αν η πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη αναλάβει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαντάζει εξωπραγματικό να γίνει κάποια έρευνα για το θέμα και ακόμη πιο εξωπραγματικό φαντάζει να καταδικαστούν, για τη συμμετοχή τους στις 64 παράνομες πτήσεις της Air CIA στην Ελλάδα, κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ή ημεδαποί πράκτορες μυστικών υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: