"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Να δώσει στίγμα

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Πενήντα ημέρες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου εδέησε να διορίσει γ.γ. Αθλητισμού τον δικηγόρο Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν μια αξιοσημείωτη εμπειρία στη Δικαιοσύνη, τον Πολιτισμό και τη Λαϊκή Επιμόρφωση, αλλά ουδεμία σχέση με το αθλητικό κίνημα ή τις αθλητικές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΤΑ τα κοινώς λεγόμενα, ο νέος γγΑ είναι τουλάχιστον επισήμως άσχετος με το θέμα, πράγμα που όμως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό γι' αυτόν. Γιατί είδαμε, εδώ που τα λέμε, τα κατορθώματα και των υποτιθέμενων σχετικών, Ι. Ιωαννίδη και Στ. Δουβή, η θητεία των οποίων στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού συνοδεύτηκε από ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό!

Ο κ. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ, λοιπόν, στη νέα του θέση δεν θα κριθεί για ό,τι έκανε ή δεν έκανε μέχρι σήμερα, αλλά για ό,τι πρόκειται να κάνει από εδώ κι εμπρός, κυρίως σε σχέση με τα κορυφαία προβλήματα του χώρου, που δεν είναι άλλα από τη βία, το ντόπινγκ και το στοίχημα.

ΠΑΝΩ σ' αυτά θα κληθεί κατ' αρχήν να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής και κατόπιν να προωθήσει αποφάσεις που θα αλλάξουν το κλίμα και σιγά σιγά θα εξομαλύνουν καταστάσεις, όσο είναι, βεβαίως, δυνατόν (αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές...).

ΣΕ σχέση με τη βία, θα μπορούσε να υπογραμμίσει κανείς ότι σε κάθε ευκαιρία οι φανατικοί «πλακώνονται» μέσα κι έξω από τα γήπεδα, ενώ οι επιχειρήσεις για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών γίνονται όλο και περισσότερες. Επίσης ότι, με πρωτοβουλία του Ιωαννίδη, το νομοθετικό πλαίσιο που εισήγαγε ο προκάτοχός του Γ. Ορφανός έγινε τελικά ελαστικότερο για τις συμμορίες των χουλιγκάνων. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τη νέα αθλητική ηγεσία. Οπως επίσης η ολοκλήρωση του θεσμού του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που ακόμα δεν έχει φέρει αποτελέσματα.

ΓΙΑ το ντόπινγκ, τώρα... Εκείνο που θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση, η οποία «δεν χρωστάει σε κανέναν», είναι να αποδοκιμάσει στην πράξη το φαινόμενο και να κάνει σαφές ότι όλοι όσοι εμπλακούν σε τέτοιου είδους υποθέσεις θα υποστούν εκ του ασφαλούς τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Και το λέω αυτό, γιατί ακόμα και σήμερα αρμόδιοι φορείς που θα έπρεπε να πρωτοστατούν στην κάθαρση, παραπλανούν και συγκαλύπτουν ή χαρίζονται, χωρίς κανένα κόστος, καμία συνέπεια...

ΤΕΛΟΣ, σε σχέση με το Στοίχημα, θα πρέπει να αναθεωρηθούν ορισμένα πράγματα και ταυτόχρονα να ειπωθούν μερικές αλήθειες. Για παράδειγμα, είναι εντελώς απαράδεκτο και εν τέλει καταστροφικό για τον ελληνικό αθλητισμό, η κυβερνητική πολιτική στον χώρο αυτό να ασκείται επί της ουσίας από τον ΟΠΑΠ και μάλιστα με κανόνες αγοράς.

ΜΕ λίγα λόγια, το ΠΑΣΟΚ, διά του νέου γγΑ πρέπει να μας πει τι αθλητισμό θέλει και να τον επιδιώξει χωρίς συμβιβασμούς και πισωγυρίσματα. Γιατί, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν όλοι να ξέρουμε ότι, πέραν των άλλων, το Στοίχημα καθιστά τον αθλητισμό αναξιόπιστο και όμως η προώθησή του να αποτελεί βασικό μας μέλημα, επειδή είναι η κότα που γεννάει χρυσά αυγά...


ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: