"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Υμνοι Μπράουν για Τουρκία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ

Υμνους για την πρόοδο της Τουρκίας αλλά και θερμή στήριξη στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ επεφύλαξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα θετική την Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι προς όφελος και των δύο μερών. Αναφερόμενος δε στο Κυπριακό, ο Μπράουν υποστήριξε τη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας.

Η Εκθεση Προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία «γεννά σε μας την επιθυμία να εργαστούμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας», τονίζει ο Μπράουν, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα συμβεί, καθώς τον Δεκέμβριο λήγει η προθεσμία της απόφασης της ΕΕ να παγώσουν οκτώ κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει αναλυτικά:
«Η έκθεση αναφέρθηκε στο κουρδικό πρόβλημα, στο οποίο καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες, στο γεγονός ότι αυξήσατε την ενεργειακή ασφάλεια για την ΕΕ, ενώ κατέδειξε τις προόδους που έχει σημειώσει η Τουρκία. Μπορούμε να συγχαρούμε την Τουρκία για την πραγματική πρόοδο που σημείωσε στους τομείς αυτούς. Στην έκθεση υπογραμμίστηκε βεβαίως ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο ραγδαίες μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η ισότητα μεταξύ των φύλων. Η Εκθεση Προόδου που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο γεννά σε μας την επιθυμία να εργαστούμε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας».
Απαντώντας στην ερώτηση για παλαιότερη δήλωση του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ότι η Τουρκία δεν είναι τμήμα της Ευρώπης και δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει, ο Μπράουν παρατηρεί ότι «η προσχώρηση της Τουρκίας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για την ΕΕ και την Αγγλία. Η διαδικασία της προσχώρησης έχει χαρακτήρα επιταχυντικό για την αλλαγή στην Τουρκία και των οφελών που θα αποκομίσουν οι πολίτες της. Κατά τη γνώμη μου το θέμα της ένταξης της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο κ. Βαν Ρομπέι, έχει ξεκάθαρα υποσχεθεί ότι θα στηρίξει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προσχώρηση της Τουρκίας».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για έλλειψη υποστήριξης προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ο Μπράουν αναφέρει:
«Λέω συνεχώς ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΑΣΕ, μέσα σε οκτώ χρόνια η Τουρκία θα είναι η δεύτερη πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία. Είναι καταπληκτική η δυναμική ενοποίησης της πρωτοβουλίας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ με αυτήν της Τουρκίας. Διότι στη Μέση Ανατολή ήδη έχετε θέση σταθεροποιητικού παράγοντα. Η εξέλιξη ως ενεργειακό κέντρο θα επηρεάσει και θα προσφέρει όφελος στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Και πιστεύω ότι η ένταξή σας στην ΕΕ θα αυξήσει την ισχύ της Ενωσης που προέρχεται από την ποικιλομορφία, ενώ ο τουρκικός λαός θα επωφεληθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δηλαδή η ένταξη είναι προς όφελος και της ΕΕ και της Τουρκίας. Εγώ προσωπικά βλέπω τον εαυτό μου ως φίλο της Τουρκίας και του πρωθυπουργού Ερντογάν και διακατέχομαι από μεγάλη επιθυμία να συνεχίσω την πολιτική αυτή».
πηγη ΕΘΝΟΣ
ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Αϊ Σιχτιρ Mr Brown μαζί με το ηλεκτρικό σου σίδερο και τα ντουλάπια της κουζίνας σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: