"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μιντιακά ψεύδη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Ποια τηλεόραση «μίλησε», ποια εφημερίδα έγραψε για τα τεράστια κέρδη της εθνικής τράπεζας; Ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα κέρδη!

Ποιο τηλεοπτικό κανάλι, ποιο ράδιο –ακόμα κι αυτά που καμώνονται ότι μάχονται για το περιβάλλον- μίλησαν για το οικολογικό έγκλημα των βιομηχανιών στον Ασωπό, για τους καρκινοπαθείς της περιοχής, για την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας(ΤΕΕ) που παραδόθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος, όπου καταγγέλλεται η «περιφρόνηση της δημόσιας υγείας»;
Ποιος από τους αφελείς –οι πονηροί και εξωνημένοι είχαν τους λόγους τους-, που πανηγύριζαν για την εκλογή Ομπάμα, βγήκε να κάνει την αυτοκριτική του, ψέγοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ –όπως και της Ινδίας και της Κίνας- που ανακοίνωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή λόγω «οικονομικού κόστους»;

Μόνο στη χθεσινή Le Monde σημειωνόταν ότι το λιώσιμο των πάγων θα ισοδυναμεί με δέκα χρηματοπιστωτικές κρίσεις όπως η σημερινή. Αλλά κι εδώ υπάρχει στρέβλωση. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ποσοτική και όχι ποιοτική καθώς αποκρύπτει ότι η οικολογική καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Με άλλα λόγια, η εφημερίδα παρουσιάζει ότι το πρόβλημα είναι δυνατόν να επιλυθεί, αλλά θα το πληρώσουμε ακριβά, αφού θα κοστίσει δέκα φορές περισσότερο από τη σημερινή κρίση.

Έγραψε, αλήθεια, ή μίλησε κάποιο μέσο ενημέρωσης –πλην κάποιων περιφερειακών και αυτών σε μονόστηλα- για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Γαλλία για τις απολύσεις εκπαιδευτικού προσωπικού και την αύξηση των διδάκτρων;

Μιλάει κανείς για την ανεργία;

Όλα αυτά δηλώνουν μία ιδιότυπη λογοκρισία η οποία αποκρύπτει τις σοβαρές ειδήσεις κάτω από ένα σωρό ειδήσεων τριτεύουσας σημασίας. Αλλά και όταν προβάλλεται μία σοβαρή είδηση απωθείται τάχιστα από μία επίσης σοβαρή είδηση, που όμως αποπροσανατολίζει. Συνεπώς, η λογοκρισία βασίζεται στον ειδησεογραφικό πληθωρισμό.
Τα πράγματα, όμως, γίνονται πολύ σοβαρότερα όταν έχουμε την απόκρυψη φαινομένων όπως η επιδρομή 40 κρανοφόρων της εγχώριας Κου Κλουξ Κλαν σε καταστήματα Αράβων στο Νέο Κόσμο. Κάποια μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν το γεγονός ως «σύγκρουση μεταξύ μεταναστών»! Ακόμη και το δελτίο τύπου της αστυνομίας μιλάει για «σύγκρουση ατόμων». Τι σημαίνει αυτή η «πολιτική ορθότης» της ΕΛ.ΑΣ. του κ. Χρυσοχοΐδη; Σημαίνει απλώς τη «σκαστή» απόκρυψη των ενόχων, οι οποίοι ήταν φασίστες και ρατσιστές. Η αστυνομία όφειλε να γνωρίζει περί τίνος επρόκειτο. Κι αν δεν ήξερε να ρωτήσει ή τουλάχιστον να ακούσει τις κραυγές «έξω οι ξένοι».

Γι’ αυτό πριν συμβεί ότι με την Κ. Κούνεβα ή πριν το φαινόμενο διογκωθεί ώστε να το επικηρύξει ο υπουργός της Προστασίας του Πολίτη, ας ανακαλύψει τα αυγά του φιδιού στην ΕΛ.ΑΣ. Αλλά και στο χώρο των ΜΜΕ υπάρχει πρόβλημα, αφού κάποια εξ αυτών και μάλιστα τηλεοπτικά μιλούσαν για «συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών». Ποιος έδωσε την ψευδή πληροφορία; Γιατί την αποδέχτηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι και τη μετέδωσαν πανομοιότυπα; Πως συνεννοήθηκαν μεταξύ τους; Όλα τούτα δείχνουν μια συμπαιγνία υπέρ των ξενοφοβικών. Γι’ αυτό απαιτείται η άμεση αντίδραση των δημοκρατικών δυνάμεων πριν να είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: