"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αμφισβητώντας τηλεοπτικά ταμπού

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέημς Πάρτριτζ παρουσίαζε καθημερινά το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Five της βρετανικής τηλεόρασης. Ήταν μια επιτυχημένη απόπειρα αμφισβήτησης του τηλεοπτικού ταμπού της συμβατικής ομορφιάς.

Η ανησυχία ήταν μήπως η παρουσία του 57χρονου Πάρτριτζ κάνει τους τηλεθεατές να αλλάξουν κανάλι. Διότι ο Πάρτριτζ φέρει στο πρόσωπό του τα σημάδια ενός σοβαρού τροχαίου στο οποίο είχε τραυματιστεί όταν ήταν 18 χρόνων. Είχαν χρειαστεί 50 χειρουργικές επεμβάσεις για να αποκατασταθεί το πρόσωπό του, χωρίς ωστόσο να εξαφανιστούν τα αποτελέσματα της φωτιάς στο κεντρικό τμήμα του, στη μύτη, στο στόμα. Όμως γι΄ αυτό ακριβώς του ανατέθηκε η παρουσίαση του δελτίου: για να καταρριφθεί το ταμπού που επιβάλλει ότι οι παρουσιαστές των τηλεοπτικών ειδήσεων πρέπει να ανταποκρίνονται σε συμβατικά κριτήρια ομορφιάς.

Γιατί δεν υπάρχουν παρουσιαστές παχύσαρκοι, φαλακροί ή ανάπηροι; Γιατί δεν υπάρχουν παρουσιαστές με παραμορφώσεις; Η οργάνωση ΥouGov έκανε δημοσκόπηση για το θέμα πριν από το πείραμα του Five και προέκυψε ότι το 64% των τηλεθεατών δεν θα άλλαζε κανάλι αν έβλεπε ένα παραμορφωμένο πρόσωπο, αν και το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι θα αισθανόταν κάποια ενόχληση.
Η εμφάνιση του Πάρτριτζ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε μεγάλη συμπάθεια και στο Κανάλι Πέντε έφτασαν δεκάδες χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης. «Ο Τζέημς ήταν θαυμάσιος», δήλωσε ικανοποιημένος ο Ντέηβιντ Κέρμοντ, ο διευθυντής ειδήσεων του Five. «Μας εντυπωσίασε η αντίδραση του κοινού, τώρα η πρόκληση είναι να προχωρήσουμε τη συζήτηση στο επόμενο επίπεδο». Μένει να προσδιοριστεί ποιο θα είναι αυτό, καθώς θα ήταν άδικο η επιτυχία του Πάρτριτζ να περιοριστεί σ΄ ένα πείραμα μιας εβδομάδας.
Ο Πάρτριτζ ίδρυσε το 1992 και διευθύνει τη φιλανθρωπική οργάνωση Changing Faces (Πρόσωπα που Αλλάζουν), η οποία υποστηρίζει και εκπροσωπεί ανθρώπους με παραμορφώσεις στο πρόσωπο ή στο σώμα τους. Επίσης έχει γράψει το βιβλίο «Πρόσωπα που Αλλάζουν: Η πρόκληση της παραμόρφωσης του προσώπου», στο οποίο αναπτύσσει τεχνικές για την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης που έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με αναπηρίες. «Ήταν μια συναρπαστική εβδομάδα», είπε ο Πάρτριτζ την τελευταία μέρα του ως παρουσιαστή. «Όλοι μας βλέπουμε τακτικά τις τηλεοπτικές ειδήσεις. Ήθελα να δείξω ότι το πρόσωπό μου θα γινόταν αποδεκτό και έτσι συνέβη».


Μετά το ατύχημα, στα 18 του, ο Πάρτριτζ αρνιόταν επί τρεις μήνες να κοιταχτεί σε καθρέφτη. «Ήξερα ότι τα πράγματα ήταν άσχημα από τις αντιδράσεις των ανθρώπων», είχε πει αργότερα σε συνέντευξή του στην «Γκάρντιαν». «Κοίταζαν μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου και αμέσως απέστρεφαν το βλέμμα. Όταν τελικά είδα τον εαυτό μου, σοκαρίστηκα». Πίστευε ότι η ζωή τελείωσε γι΄ αυτόν, όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική.

Σήμερα είναι ένας επιτυχημένος άνδρας, με πτυχίο και διδακτορικό από την Οξφόρδη, σύζυγο, τρία μεγάλα παιδιά και, ενδεχομένως, προοπτικές στην τηλεόραση.


ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: