Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα πανεπιστήμια της χώρας η απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) το επιδοτούμενο από τη ΕΕ πρόγραμμα με τίτλο: Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών για Θέματα Πρόληψης και Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών σε Σχολικές Μονάδες.
Η προκήρυξη του προγράμματος ύψους 9,5 εκ. ευρώ έγινε τον Ιούνιο του 2009 και με διαδικασίες-εξπρές (6 Ιουλίου έκλεινε η υποβολή των προτάσεων, 13/8 κατακυρώθηκε) εγκρίθηκε η πρόταση που είχε καταθέσει μόνο του το Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.
Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε «απέναντί» του τρεις προτάσεις από «συμπράξεις» σχεδόν όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας: με συντονιστή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), κοινή πρόταση είχαν καταθέσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πολυτεχνείο Κρήτης και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Ιωαννίνων. Αλλη πρόταση είχε καταθέσει τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Θεσσαλίας και Πατρών. Η τρίτη πρόταση που έλαβε μέρος στη διαδικασία ήταν κοινή από σχεδόν όλα τα ΤΕΙ της χώρας.
Το πρόγραμμα ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό 9,6. Δεύτερη αξιολογήθηκε η πρόταση με συντονιστή το ΑΠΘ, με βαθμό 8,3. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ανακοινώθηκαν στις 13 Αυγούστου, χρόνος ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Ετσι, ελαχιστοποιήθηκαν τα περιθώρια ενστάσεων, αφού ακολούθησε η προκήρυξη των εκλογών και η αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ.
Οι πρυτανικές Αρχές των εμπλεκόμενων πανεπιστημίων διαμαρτυρήθηκαν έντονα με επιστολές στον τότε υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο για τις «περίεργες συμπτώσεις» που παρατηρήθηκαν κατά την επιλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ακυρώνουν ολόκληρη τη διαδικασία επιλογής.
Στις επιστολές διαμαρτυρίας τονίζεται ότι μέλη της επιτροπής αξιολόγησης συνδέονται έμμεσα και άμεσα με τον Ε. Λέκκα, αλλά και ότι το ποσό των 9,5 εκ. ευρώ που καλείται να απορροφήσει το πρόγραμμα είναι εξωφρενικό - ο προϋπολογισμός για τα 42 τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για ένα έτος ανέρχεται μόλις στα 8,5 εκ. ευρώ!
«... Από τα συμφραζόμενα τόσο των συναδέλφων του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και του Ειδικού Γραμματέα (σ.σ.: του ΥΠΕΠΘ) κ. Κοντογιάννη, υποπτευόμασταν ότι η προκήρυξη ήταν εικονική και ότι το έργο είχε ήδη δοθεί στον κ. Λέκκα από το Παν. Αθηνών», αναφέρει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ι. Γρυσπολάκης. Στην επιστολή έντονης διαμαρτυρίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις, «η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα 1 μήνα, γεγονός πρωτοφανές, και απόφαση ανάθεσης του έργου ελήφθη στις 13 Αυγούστου 2009, εντός των θερινών διακοπών...».
Διάτρητη η «βαθμολογία»
Οι... φίλοι και συνεργάτες της επιτροπής αξιολόγησης
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται «ότι η σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης δεν παρείχε κανένα εχέγγυο αντικειμενικής βαθμολόγησης, λόγω της μη εξειδίκευσης των μελών της με το αντικείμενο του προγράμματος, αλλά και των σχέσεων που γνωρίζουμε ότι υφίστανται μεταξύ μελών της επιτροπής και του Παν/μίου που ανατέθηκε το έργο», σημειώνει ο αντιπρύτανης Θεσσαλίας.
Πράγματι, με μια απλή αναζήτηση στα ερευνητικά προγράμματα και στις δημοσιεύσεις του καθηγητή Ε. Λέκκα είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως ένας εκ των αξιολογητών έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με τον καθηγητή! «Είναι και ο λόγος που σκοπεύουμε να προσφύγουμε στην ΕΕ. Βασικός κανόνας των αξιολογητών είναι να μην έχουν καμία σχέση επιστημονική ή άλλη με τους επιστήμονες που βαθμολογούνν», δηλώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Σπ. Παυλίδης, συντονιστής της πρότασης που αναδείχθηκε δεύτερη.
Ενα ακόμη μέλος της επιτροπής φέρεται να έχει προσπαθήσει να γίνει υποψήφιος διδάκτορας στο συγκεκριμένο τμήμα του Παν. Αθηνών. Αιχμές και σε βάρος του υπουργού αφήνουν οι επιστολές, αφού μία από τους βαθμολογητές φαίνεται να προέρχεται από το χώρο του τουρισμού, υπουργείου όπου είχε θητεύσει ο Α. Σπηλιωτόπουλος.
Η Κωνσταντίνα Σκαναβή, καθηγήτρια στο Παν. Αιγαίου, συμμετέχουσα στην πρόταση του ΑΠΘ, δίνει ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί το σύστημα των προγραμμάτων: «Επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου, είχε προκηρυχθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο περιβάλλον, με ποσό των 3,1 εκ. ευρώ. Κατατέθηκαν 8 προτάσεις, η μία από Παν. Αιγαίου που βγήκε πρώτη και στις 2 αξιολογήσεις. Το Παν. Αθηνών διέρρευσε μια έντεχνα παραποιημένη πληροφορία, ότι μέλος της επιτροπής εργαζόταν σε εμάς. Μέχρι να πεισθεί η ηγεσία του υπουργείου για την ορθή αξιολόγηση, άλλαξε ο υπουργός. Ο κ. Στυλιανίδης δεν έδωσε καμία σημασία στο θέμα και τελικά τα χρήματα χάθηκαν από τους εκπαιδευτικούς μας, στους οποίους ανήκαν!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου