Του Ρούσσου Βρανά
Μέσα σε λευκές σακούλες, με αριθμημένες καρτέλες που κρέμονται από τα δάχτυλα των ποδιών, τα πτώματα είναι αραδιασμένα στο σωρό, μέσα στο γιγάντιο ψυγείο του νεκροτομείου του Ντιτρόιτ, σαν παραπεταμένα παπούτσια σε μιαν άκρη της ντουλάπας. Κάποια βρίσκονται εκεί μέσα χρόνια. Επειδή σε αυτή την πόλη που κάποτε ενσάρκωνε το «αμερικανικό όνειρο», πολλοί είναι εκείνοι που δεν τους περισσεύουν πια λεφτά για να θάψουν τους νεκρούς τους.
Η πόλη του αυτοκινήτου, που οι κάτοικοί της είχαν κάποτε το υψηλότερο εισόδημα και τα περισσότερα ιδιόκτητα σπίτια στις ΗΠΑ, σήμερα αργοπεθαίνει. «Χιλιάδες σπίτια είναι εγκαταλελειμμένα, με ξεχαρβαλωμένες στέγες και σπασμένα παράθυρα», γράφει ο απεσταλμένος των «Τάιμς του Λονδίνου» στο Ντιτρόιτ. «Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο. Τα εργοστάσια που άλλοτε έφτιαχναν τις Μπούικ και τις Κάντιλακ σήμερα σαπίζουν. Το έγκλημα ανθεί. Τα σχολεία μένουν ανοιχτά με δανεικά. Και ο πληθυσμός έχει μείνει ο μισός».
Το Ντιτρόιτ είναι το παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη διάλυση του αμερικανικού κοινωνικού ιστού. Σε έρευνα που έγινε από το «Αmped Status», ο συντάκτης της Ντέβιντ Ντεγκρό απαριθμεί 15 σημάδια που καταδεικνύουν την αμερικανική κοινωνική παρακμή:
«1) Οι ανισότητες ανάμεσα στο πλουσιότερο 1% των Αμερικανών και τον υπόλοιπο πληθυσμό έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. 2) Οι επενδυτικές τράπεζες που προκάλεσαν την κρίση περνούν φέτος την καλύτερή τους χρονιά. Σώθηκαν με τα λεφτά των φορολογουμένων, αλλά πληρώνουν φόρο μόλις 1%, όπως η Γκόλντμαν Σακς.
3) Η αμερικανική μεσαία τάξη έχει αρχίσει να καταρρέει.
4) Οι εργαζόμενοι ηλικίας 50-60 ετών έχουν χάσει το 25% από τις συντάξεις τους.
5) 3,4 εκατομμύρια σπίτια θα βγουν στο σφυρί έως το τέλος του έτους.
6) Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι έφτασαν τα 25 εκατομμύρια.
7) Και άλλες τράπεζες αναμένεται να προστεθούν στις 123 που χρεοκόπησαν.
8) Δέκα πολιτείες είναι έτοιμες να κηρύξουν χρεοστάσιο.
9) Το δημόσιο έλλειμμα ξεπέρασε κατά ένα τρισ. δολάρια το περυσινό.
10) 47,4 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν μέσα στη φτώχεια, οι περισσότεροι στον βιομηχανικό κόσμο.
11) Ένα στα δύο παιδιά σύντομα θα αρχίσουν να σιτίζονται με κουπόνια.
12) 46,3 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν περίθαλψη.
13) 45.000 πέθαναν πέρυσι επειδή δεν είχαν ασφάλιση υγείας.
14) Οι 200 βιομηχανίες όπλων αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
15) 100 νέες ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις συστάθηκαν πέρυσι σε όλη τη χώρα».
Στο νεκροτομείο του Ντιτρόιτ, οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε φυσικά αίτια. Είναι προφανές, λένε, πως αυτοί οι άτυχοι άνθρωποι δεν είχαν τα χρήματα που χρειάζονταν για την περίθαλψή τους. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των πτωμάτων που μένουν στα αζήτητα έχει αρχίσει να μειώνεται. Είναι σήμερα μόλις 55. Είναι άραγε κι αυτό ένας δείκτης της φημολογούμενης οικονομικής ανάκαμψης; Και τι είδους κοινωνία είναι αυτή, όταν δεν μετράει πια την ευημερία της με τους ζωντανούς αλλά με τους νεκρούς της;
πηγη ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου