"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα δικά μας παράλογα έθιμα

Tου Πασχου Μανδραβελη

Αν συζητήσει κανείς με ισλαμιστές σίγουρα θα προβάλουν κάποια «καλά» για την κοσμοθεωρία τους επιχειρήματα υπέρ της κλειτοριδεκτομής.
Θα πουν πόσο προάγει την κοινωνική συνοχή το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν νιώθουν απόλαυση, και συνεπώς ελαχιστοποιείται η πιθανότητα της μοιχείας.
Πιθανώς να επιχειρηματολογήσουν και με «ιατρικούς» όρους περί προαγωγής της υγείας των γυναικών.

Φυσικά τα επιχειρήματά τους δεν πείθουν κανέναν ορθολογικό άνθρωπο, αλλά δεν ξέρουμε πόσο πείθουν τα μέλη των ισλαμικών κοινωνιών. Οι τελευταίοι, μπορεί απλώς να φοβούνται τον λιθοβολισμό, αν εκφράσουν κάποια αντίρρηση. Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα έθιμο που δεν υπηρέτησε ποτέ την κοινωνική συνοχή, αλλά επιβιώνει με το πρόσχημά της.

Το άσυλο ποτέ δεν εξυπηρέτησε την ελευθερία του λόγου στα πανεπιστήμια. Απόδειξη ότι το 1973 καταλύθηκε χωρίς πολλές κουβέντες· το τανκς μπήκε στο Πολυτεχνείο χωρίς καν να συνεδριάσει η Επιτροπή. Παραμένει όμως ως αναχρονισμός και μπορεί να μην πίπτει λίθος σε όποιον έχει αντιρρήσεις, αλλά σίγουρα πίπτει αυγό ή ενίοτε ράβδος.

Το άσυλο είναι ένα έθιμο το οποίο δεν εξυπηρετεί τον λόγο για τον οποίο υπάρχει· αντιθέτως απαγορεύει τη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια. Οχι μόνο σε φιλοξενούμενους δημοσιογράφους, όχι μόνο σε «αντιδραστικούς», αλλά και στους ίδιους τους προοδευτικούς καθηγητές που συνέβαλαν στη θέσπισή του: Ο κ. Γιάννης Πανούσης, ήταν ένας από τους συντάκτες του Νόμου Πλαίσιου, που το 1982 έκανε την άρση του ασύλου σχεδόν αδύνατη, ακόμη και όταν κάποιοι βιαιοπραγούν εναντίον αριστερών καθηγητών, όπως έγινε στην περίπτωση του ίδιου του κ. Πανούση.

Το αστείο είναι ότι λόγω ασύλου η έννομη τάξη δεν καταλύεται μόνο λόγω των κόκκινων ή φαιών τραμπουκισμών.

Ο νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε στις απλές παραβάσεις. Πριν από μερικούς μήνες κάποιος πάρκαρε στο πεζοδρόμιο, κλείνοντας το πάρκινγκ των καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εκλήθη η Τροχαία να απομακρύνει με γερανό το αυτοκίνητο. Επειδή, όμως, δεν ήταν εύκαιρη η επιτροπή ασύλου ο γερανός της Τροχαίας δεν μπορούσε να ανεβεί στο... «πανεπιστημιακό πεζοδρόμιο». Το αυτοκίνητο δεν απομακρύνθηκε και ο οδηγός δεν πήρε καν κλήση· θα ήταν κι αυτό παραβίαση του ασύλου.
Το μόνο καλό με τα δικά μας παράλογα έθιμα είναι ότι μάς κάνουν ώρες ώρες να γελάμε...
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: