"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΡΙΚ



Το θέμα της δημιουργικής λογιστικής και ο τρόπος υπολογισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι άρρηκτα συνυφασμένα με το οικονομικό σύστημα.
Το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το παιγνίδι του Χρηματιστηρίου δεν είναι παρά ένας τζόγος, βασιζόμενος κατ’ εξοχή στα τρικ, που ενίοτε σκάνε σαν παραφουσκωμένοι πομφόλυγες, όπως συνέβη με τα τοξικά ομόλογα.
Έτσι, αυτοί που ζητούν από την Ελλάδα αντικειμενικά λογιστικά κριτήρια ξεχνούν ότι ακόμη και τα λογιστικά κριτήρια της «Γιούροστατ» έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Όλοι παίζουν. Μόνο οι Έλληνες και δη ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, όπως προηγουμένως και οι ομόλογοί του της ΝΔ, θεώρησε εν πλήρη αφελεία και άγνοια ότι το παιγνίδι είναι διαφανές και πως οι χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός απαιτεί απλώς ειλικρίνεια!

Αξίζει να σημειώσουμε επ’ αυτού το «αλγοριθμικό τρικ» (άλλως πως «δημιουργική λογιστική») στο οποίο προβαίνει η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, που αντιπροσωπεύει το 1/3 των υπό διαπραγμάτευση τίτλων στη Γουόλ Στρητ, για να κρύψει το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις-πελάτες της την εγκαταλείπουν, όπως τα ποντίκια το καράβι, ξεπουλώντας τους τίτλους τους.

Εμείς, όμως, σαν ψαρωμένοι επαρχιώτες παραβλέπουμε το τι γίνεται, ή σαν νέοι που «έχουν γράσο στα μάτια», αδυνατούμε να δούμε. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, πήρε αμπάριζα τα ξένα μέσα ενημέρωσης(CNN κ.ά), διεκτραγωδώντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και καταγγέλλοντας τους προηγούμενους ως «κακά παιδιά».

Όμως, ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής γνωρίζει ότι η «εικόνα» μιας οικονομίας έχει μεγάλη σημασία στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Δυστυχώς, ο υπουργός οικονομίας συνέχισε την υπονόμευση και στις Βρυξέλλες, όπου φούσκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 12,5% έτσι ώστε να φανεί ότι το 2010 θα ρίξει το έλλειμμα στο… 9%.

Από τότε επισημαίναμε και ρωτούσαμε, άραγε, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν σκέφτεται ότι αυτή η σκόπιμη και κοντόφθαλμη «δραματοποίηση» θα δημιουργήσει πρόβλημα στο δανεισμό;

Γράψαμε τότε ότι αυτό θα επιφέρει την αύξηση στα επιτόκια και στο κόστος του κρατικού δανεισμού. Θα πληρώσουμε δηλαδή πολύ ακριβότερα τα δάνεια. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση συνέχισε ακάθεκτη στον ίδιο σκοπό με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φθάσει λίγο πριν τον γκρεμό της χρεοκοπίας.

Για την ιστορία αρκεί να θυμίσουμε ότι και η πτώχευση επί Τρικούπη συνέβη γιατί ένας πρώην υπουργός Οικονομικών ο Κ. Καραπάνος (μαζί με τους Δηληγιάννη, Συγγρό κ.ά.) δήλωσε στους ξένους δανειστές σε συνέδριο στο Παρίσι ότι τα χρήματά τους κινδυνεύουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: