Ακόμη κι αν ρευστοποιούσε όλα τα αποθεματικά του, το ΙΚΑ δεν θα μπορούσε να εξοφλήσει τα χρέη προς τον ΟΑΕΔ και το επικουρικό του Ταμείο.
Η κρίση του ΙΚΑ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ΓΣΕΕ στον διάλογο που ξεκινάει προκειμένου να συμφωνήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία ενός κεφαλαιακού αποθέματος που θα αποσκοπεί στη διάσωση των συντάξεων για την κρίσιμη, όπως δείχνουν οι δημογραφικές αναλύσεις, πενταετία 2020-2025, κατά την οποία θα εκδηλωθεί εκρηκτική αύξηση των «νέων» συνταξιούχων.
Δεν υπάρχει ένδειξη που να πείθει ότι τα ποσά της σύνταξης θα πάψουν να είναι ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών. Αντιθέτως, θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις επαγγελματικές κατηγορίες και τη συνδικαλιστική ισχύ που είχε η κάθε μία, με αποτέλεσμα οι δείκτες αναπλήρωσης (ο λόγος μέσου όρου συντάξεων προς μέσο όρο μισθών) να κυμαίνονται ανάμεσα στο 10,6% για τους αγρότες έως 149,8% για τους δημοσίους υπαλλήλους, εάν υπολογιστούν το εφ' άπαξ και το επικουρικό, βάσει της μεθοδολογίας που ακολουθούν ΟΟΣΑ, Διεθνές Γραφείο Εργασίας και Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
Σημαντικές διαφορές υπάρχουν και στο εσωτερικό των Ταμείων, αλλά και στο ΙΚΑ, που και ως Ενιαίο (ΕΤΑΜ) διαχωρίζει τις συντάξεις του σε δεκάδες διαφορετικές κατηγορίες, ενώ με τις μισές εισφορές, άνετα κάποιος μπορεί να λάβει διπλάσια σύνταξη.
Οσο απίθανο κι αν ακούγεται, κι αυτή η ευκαιρία φαίνεται ότι θα χαθεί. Παρ' ότι η κυβέρνηση διατηρεί υψηλά τη δημοτικότητά της, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν αναμένεται να αγγίξουν τα δομικά στοιχεία του συστήματος. Το πιθανότερο είναι να περιοριστούν σε αναζήτηση νέων μηχανισμών άντλησης πόρων από την εισφοροδιαφυγή, στον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους Υγείας, στην ανανεωμένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και στο συμμάζεμα των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου