"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΒΕΤΙΑ: Απαγόρευσαν την κατασκευή νέων μιναρέδων στη χώρα τους

ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ψηφοφόροι ψήφισαν χθες υπέρ του να απαγορευτεί η κατασκευή νέων μιναρέδων στη χώρα τους.
Στο δημοψήφισμα που έγινε χθες, το 57,5% των πολιτών και τα 22 από τα 26 καντόνια υιοθέτησαν τη σχετική πρόταση που είχε διατυπώσει το δεξιό ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVΡ).

Η ελβετική κυβέρνηση, που είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει τα συμφέροντα εξτρεμιστικών κύκλων, ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη βούληση του λαού και ότι δεν θα επιτραπεί η κατασκευή νέων μιναρέδων. «Οι μουσουλμάνοι στην Ελβετία θα συνεχίσουν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο όπως έκαναν μέχρι τώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο βουλευτής Βάλτερ Βόμπμαν πρόεδρος της επιτροπής κατά του εξισλαμισμού της Ελβετίας. Σε ομιλία του στο Εγκερκίνγκεν, κοντά στη Βέρνη, δήλωσε ότι η νίκη του ΝΑΙ αποτελεί νίκη του λαού της Ελβετίας και όσων θέλουν μια δημοκρατική κοινωνία.
«Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τον κόσμο να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Θέλουμε να σταματήσουμε την κατασκευή νέων μιναρέδων, που αποτελούν το σύμβολο του πολιτικού Ισλάμ και της σαρίας».
Στην Ελβετία, που έχει πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν περίπου 300.000 μουσουλμάνοι, κυρίως από τη Βοσνία, το Κόσοβο και την Τουρκία. Από τα 130 με 160 μουσουλμανικά πολιτιστικά κέντρα, μόνο τέσσερα τζαμιά έχουν μιναρέδες. Το δημόσιο κάλεσμα του ιμάμη για προσευχή απαγορεύεται.

«Το SVΡ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του γι΄ αυτήν την πρόκληση», δήλωσε η Άντα Μάρα, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Είμαστε η μόνη δυτική χώρα που θα περιλάβει στο Σύνταγμά της την απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων».
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: