"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Αντισυνταγματικό» το ΕΣΥ

Tου Κωστα Λεονταριδη

Ο Υμνος εις την Ελευθερίαν και το Σύνταγμα της Ελλάδος έχουν ένα κοινό. Δεν τα γνωρίζουμε.
Εάν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες στροφές, οι περισσότεροι δεν έχουμε διαβάσει το ποίημα του Σολωμού, δεν ξέρουμε από πόσες στροφές αποτελείται, πόσες άλλες αγωνίες κρύβει.
Και με το Σύνταγμα το ίδιο. Αν εξαιρέσεις κάποια άρθρα που γίνονται γνωστά λόγω επικαιρότητας, οι περισσότεροι δεν μπήκαμε στον κόπο να διαβάσουμε τον υπέρτατο νόμο του κράτους.

Από αυτή την άγνοια πηγάζουν δεινά και παρεξηγήσεις. Απλόχεροι απέναντι στους εαυτούς μας, επικαλούμαστε (ενστικτωδώς) τα δικαιώματά μας αγνοώντας υποχρεώσεις απέναντι στους άλλους και την πολιτεία. Αλλά και το κράτος αμελεί συστηματικά τα συνταγματικά του καθήκοντα.

Αρθρο 2: Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ας εστιάσουμε το παραπάνω, στον χώρο της Υγείας. Οι δύο κυρίες, Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά, που προΐστανται του χώρου, ασφαλώς και θα επιχειρήσουν αναμόρφωση του ΕΣΥ όπως οι προκάτοχοί τους. Αλλοι με παχιά λόγια που τα πήρε ο αέρας, άλλοι με κάποια έργα που δεν στάθηκαν παρηγοριά στον άρρωστο.
Για πιράνχας στην Υγεία έκανε λόγο ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος. Εφυγε.
Ούτε ο κ. Κ. Στεφανής, διακεκριμένος ψυχίατρος, κατάφερε κάτι.
Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης διέγνωσε παρουσία τρωκτικών στην Υγεία. Εγινε δήμαρχος. Από τη θητεία του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, η ιστορία θα γράψει τη ρητή διαβεβαίωσή του: «Δεν κλέψαμε».

Στο ΕΣΥ, για να τύχεις καλής φροντίδας πρέπει ή να έχεις μέσον ή να είναι γνωστός ο θεράπων ιατρός ή να πέσεις σε χέρια ανθρώπων που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη. Αν δεν πληροίς τα παραπάνω και δεν έχεις ούτε χρήματα ούτε αγαπημένους να σου σταθούν, κλάψτα. Ετσι απλά.

Η διαδρομή του ΕΣΥ είναι γεμάτη από λησμονημένους ασθενείς. Γέροντες χωρίς συγγενείς, που μπήκαν σε νοσοκομείο χάρη σ’ ένα τηλεφώνημα γείτονα στο «166». Στη συνέχεια, ουδείς όχλησε κανέναν γι’ αυτούς. Λίγοι οι νοσηλευτές, τι να πρωτοκάνουν κι οι γιατροί θα πείτε - όλοι μοιράζουμε ελαφρυντικά εκ τους ασφαλούς, ξεχνώντας ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ημιυπαίθριους χώρους.
Ο μη σεβασμός του ανήμπορου ανθρώπου, είναι πράξη αντισυνταγματική και υπόλογοι είναι όλοι οι υπουργοί Υγείας, οι πρώην κι οι επόμενοι.
Το να μην προσφέρεις τα ίδια μέσα, να μη δίνεις τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους για να παλέψουν να κρατηθούν στη ζωή, συνιστά πέραν των άλλων ηθική χρεοκοπία διαρκείας.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: