"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Ντουμπάι ΔΕΝ θα προκαλέσει ντόμινο χρεοκοπιών

ΤΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS ,
Του Ρaul Κrugman

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι θα γίνει με το Ντουμπάι.
Η αναστολή πληρωμών από από μια κρατική εταιρεία του που επιδιώκει να αναδιαρθρώσει τα χρέη της δεν είναι από μόνη της τόσο σημαντική. Ποιος άλλος, όμως, μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα; Τι σημαίνει αυτός ο οιωνός για το επόμενο στάδιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

Κατά την άποψή μου, υπάρχουν τρεις πλευρές για να προσεγγίσει κανείς το θέμα.

Πρώτον, διατυπώνεται η θέση ότι αυτό αποτελεί την απαρχή για μια σειρά χώρες που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και ότι τώρα βιώνουμε το τέλος εποχής όπου οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τα ελλείμματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Εναλλακτικά μπορούμε να πούμε ότι η υπόθεση του Ντουμπάι αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα βουτιάς στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Μπορείτε να πιστέψετε ότι η (κρατική εταιρεία) Dubai World δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό παρά το γεγονός ότι ανήκει στο κράτος. Ή ότι αποτελεί έναν πολύ μεγάλο επενδυτή που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν και άλλοι που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Τέλος, μπορείτε να πιστέψετε ότι το Ντουμπάι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση από μόνο του, ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο σαν κι αυτό.

Προς το παρόν υποστηρίζω τη δεύτερη και την τρίτη άποψη. Φαίνεται (αν και δεν είναι πολύ σημαντικό αυτό) ότι οι τιμές των ομολόγων των ΗΠΑ κινούνται ανοδικά, δείχνοντας ότι η υπόθεση του Ντουμπάι δεν έχει δημιουργήσει φόβους για χρεοκοπίες. Όπως και να ΄χει, εξακολουθούμε να ζούμε σε πολύ ενδιαφέροντες καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: