Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
O Κινέζος πολίτης Φενγκ Τσενγκού ζει εδώ και δύο εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο επειδή οι κινεζικές αρχές δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει στην πατρίδα του. Είναι ένας ακτιβιστής που δουλεύει στη Σαγκάη με μη προνομιούχους, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν το σύστημα όταν αυτό τους αδικεί. Ξέρει να μιλάει, είναι επίμονος και επινοητικός- ακριβώς το είδος του ανθρώπου που μπαίνει στη μύτη των Αρχών.
Η ιστορία του συζητείται ευρέως στο κινεζικό Ίντερνετ και στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης- ίσως και εξαιτίας της ομοιότητάς της με την υπόθεση της γνωστής ταινίας του Τομ Χανκς «Τhe Τerminal». Όμως η καθημερινότητα είναι πολύ πιο δύσκολη για τον 55χρονο Φενγκ, απ΄ ό,τι ήταν για τον κινηματογραφικό χαρακτήρα.
Κάθε μέρα, κάθεται σ΄ έναν πάγκο μπροστά από τον τελωνειακό έλεγχο, βλέποντας να περνούν από μπροστά του δεκάδες χιλιάδες επιβάτες. Αρνείται να περάσει από το τελωνείο επειδή έτσι θα έμπαινε στην Ιαπωνία- κάτι που έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει. Διότι θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του, στην Κίνα.
Από τον Ιούνιο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εμποδίσει οκτώ προσπάθειές του να επιστρέψει στην πατρίδα του, χωρίς να του πουν τον λόγο. Τέσσερις φορές η αεροπορική εταιρεία δεν του επέτρεψε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και άλλες τέσσερις ο Φενγκ έφτασε ώς το αεροδρόμιο της Σαγκάης όπου τον ανάγκασαν διά της βίας να ξαναμπεί στο αεροπλάνο και να επιστρέψει στο Τόκιο.
Την τελευταία φορά, στις 2 Νοεμβρίου, στύλωσε τα πόδια: όταν έφτασε στο Ναρίτα, αρνήθηκε να μπει στη χώρα.
«Είναι ταπείνωση για μένα προσωπικά και ταπείνωση για την Κίνα να απάγεται ένας Κινέζος και να μεταφέρεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην Ιαπωνία», δήλωσε.
Οικονομολόγος που έγινε μπλόγκερ και άρχισε να γράφει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Φενγκ καταδικάστηκε το 2000 σε φυλάκιση τριών ετών επειδή έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο επέκρινε τους κινεζικούς κανονισμούς κατά των ξένων επενδύσεων. Νωρίτερα φέτος συνελήφθη στη Σαγκάη ενώ βοηθούσε ένα θύμα απαλλοτρίωσης να αποκτήσει νομική εκπροσώπηση. Πιστεύει πως οι Αρχές τού «φυλάνε» επίσης μια ομιλία που είχε κάνει κάποτε επικρίνοντας την καταστολή στην Πλατεία Τιενανμέν.
Τις πρώτες λίγες ημέρες στο Ναρίτα, ο Φενγκ επέζησε μόνο με νερό, καθώς στις αφίξεις δεν υπάρχουν καταστήματα και εστιατόρια, όπως στις αναχωρήσεις.
«Οι Γιαπωνέζοι δεν μου έδιναν φαγητό για να με κάνουν να μπω στην Ιαπωνία», λέει. Όμως ματαίωσε το σχέδιό τους χρησιμοποιώντας το κινητό του για να ειδοποιήσει φίλους του και να κινητοποιήσει το Ίντερνετ.
Έκτοτε ταξιδιώτες από την Κίνα που φτάνουν στην Ιαπωνία φέρνουν μαζί τους φαγητό για τον Φενγκ. Ο οποίος ξέρει πως η δημοσιότητα της υπόθεσής του είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να υπάρξει κάποια λύση. Τουλάχιστον το ελπίζει.
πηγη ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου