"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα κλειστά επαγγέλματα μας κοστίζουν 4 δισ. ευρώ

Η απουσία μεταρρυθμίσεων από τον νέο προϋπολογισμό κοστίζει ακριβά.
Για παράδειγμα, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί ένα θέμα το οποίο έχει πλέον ωριμάσει και πρέπει να προχωρήσει, καθώς κοστίζει στην ελληνική οικονομία 1,5% του ΑΕΠ ή 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΚΕΠΕ, της Copenhagen Economics και του ΙΟΒΕ.
Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τη μείωση των δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2010 και ισοδυναμεί με τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων των τελευταίων ετών.
Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες έβαζαν περιορισμούς στην εμπορία και τη μεταφορά υγρών καυσίμων, καθώς και στη χορήγηση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων Δ. Χ., θεωρούνται πρόκριμα για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως οι προσφυγές φαρμακοποιών και βενζινοπωλών.
Πάντως, τα χρονικά περιθώρια που δίνει η Ε. Ε. για απελευθέρωση των υπηρεσιών είναι στενά και μέχρι τέλους του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση 26 επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: