"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - : Erdogan's Master’s Voice


Στην Τουρκία του Ταίπ Ερντογάν υπάρχει μια ιδιότυπη αντίληψη της δημοκρατίας. Δημοκρατία είναι η ισχύς της πλειοψηφίας. Τελεία και παύλα. Άντε, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας των 550 βουλευτών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από τους οποίους 327 εκλέχτηκαν υπό τη σημαία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις τελευταίες εκλογές της 12ης Ιουνίου του 2011 όταν το κόμμα πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, 49.83%. Και ο μόνος που μπορεί να ερμηνεύσει τη βούληση της πλειοψηφίας είναι ο πρωθυπουργός. 

Με βάση λοιπόν αυτή τη στενή, στενότατη ερμηνεία του όρου, ο Ταίπ Ερντογάν διοικεί τη χώρα εδώ και δέκα χρόνια
. Και μάλιστα όσο μεγαλώνει το ποσοστό της πλειοψηφίας του κόμματός του, τόσο μεγαλώνει η αυτοπεποίθησή του για τα ευρύτατα δικαιώματα που του παρέχει η λαϊκή ψήφος και τόσο θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να ακούει τη γνώμη της μειοψηφίας, ή να σέβεται τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Η προσήλωση αυτή στη παντοδυναμία της πλειοψηφίας, έχει δημιουργήσει σχεδόν αυτοματοποιημένες διαδικασίες που ενεργοποιούνται υπογείως κάθε φορά που ο τούρκος πρωθυπουργός αποφασίσει να προωθήσει μια σκέψη του, να βάλει σε εφαρμογή μια πολιτική, να λάβει ένα μέτρο.


Το πράγμα ξεκινάει συνήθως με μια ομιλία ή δήλωση ή ξαφνικό ξέσπασμα του τούρκου πρωθυπουργού συνήθως συνοδευόμενο από πολλά νεύρα και έντονες παραινέσεις που στοχεύουν σε άνθρωπο, ομάδα ή ιδέα
. Ακολουθεί κάποιος «αυθόρμητος» πολίτης, συχνά βουλευτής, δημοτικός άρχοντας, κτλ, πάντα φυσικά υποστηρικτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος υποβάλλει ό,τι χρειάζεται, όπως επερώτηση, πρόταση νόμου, μήνυση, αγωγή. Και τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους, ώσπου το πράγμα επισημοποιείται με «μεγάλη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση ή με απλές συνοπτικές διαδικασίας υπό την πίεση «της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.»
 
Κάπως έτσι συνέβη με τον ερωτύλο Σουλτάνο Σουλεϊμάν που για κακή του τύχη έγινε σίριαλ. Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από την κατσάδα που εξαπέλυσε ο Ερντογάν προς όλους τους συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς για τον «απαράδεκτο» τρόπο με τον οποίον παρουσιάζουν αυτόν τον μεγάλο, ανδρείο, πολεμιστή που «πέρασε τριάντα χρόνια στη σέλα του αλόγου του», και νάτος ο «αυθόρμητος» ο «αγανακτισμένος» κυβερνητικός βουλευτής. Ονομάζεται Οκτάυ Σαράλ γεννημένος το 1967 στην Τραπεζούνα, πολιτικός μηχανικός, τρία παιδιά, ποδοσφαιριστής σε ερρασιτεχνική ομάδα, δήμαρχος της πόλης Οφ, και βουλευτής μόλις από πέρσι. Καριέρα που μοιάζει πολύ με τα πρώτα βήματα του ίδιου του Ταίπ Ερντογάν.

Ο μυστακοφόρος λοιπόν Σαράλ εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συζήτηση και σε έντονο και επιτιμητικό ύφος –όπως ο αρχηγός του- ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πρόταση νόμου στη Βουλή που θα απαγορεύει το σίριαλ του Σουλεϊμάν.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι η πρόταση θα συζητηθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου και προδίκασε ότι «το 2013, το σίριαλ θα απαγορευτεί από την τηλεόραση».  Βέβαια για να κρατηθούν κάποια δήθεν προσχήματα, λες και δεν έχουμε ξαναδεί το έργο, ο κ. Σαράλ είπε ότι η πρωτοβουλία του δεν έχει τίποτε (!) να κάνει με τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού. «Δεν κάναμε την πρότασή μας επειδή ο πρωθυπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, το θέμα βρισκόταν στην ατζέντα μας επειδή είχαμε δεχτεί πολλές διαμαρτυρίες από το κοινό.» Και φυσικά δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι όχι μόνο από το κόμμα του αλλά και από τους ακροδεξιούς του Κόμματος της Εθνικιστικής Κίνησης εισέπραξε διαμαρτυρίες και από κάποιους από τους Κεμαλιστές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  
 
Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Μίλησε και για τις γνωστές αξίες περί «πνεύματος και ηθικής» και είπε ότι ο νόμος –που θα ψηφιστεί- θα δείξει επίσης σε όσους καταπιάνονται με την κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή πώς να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με το θεσμό της τουρκικής οικογένειας και των ηθικών αξιών της κοινωνίας –διάβαζε ισλαμικής κοινωνίας.

Ούτε ώρες δεν πέρασαν από τις δηλώσεις του Σαράλ, και έρχεται ανακοίνωση των Τουρκικών Αερογραμμών ότι άλλαξαν γνώμη και ότι ενώ ήταν έτοιμη η μετάδοση του σίριαλ στις πτήσεις της εταιρίας, «εξαιτίας της αρνητικής γνώμης του πρωθυπουργού» το σίριαλ δεν θα μεταδοθεί. Αυτό ασχέτως αν οι διαφημίσεις για τη μετάδοση του σίριαλ στις πτήσεις της THA έχουν ήδη τυπωθεί στα έντυπα της εταιρίας.


Μου πέρασε μια διαβολική σκέψη, έτσι από απλούς υπολογισμούς
. Η δεύτερη σεζόν του σίριαλ μεταδίδεται στην Τουρκία από το κανάλι Show TV, που ανήκει στον γιγαντιαίο όμιλο Dogus Holding ο οποίος μόλις έκλεισε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον ελληνικό όμιλο Lamda για έργα στους τομείς του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Πρώτο έργο η Μαρίνα του Φλοίσβου. 
 
Λες να δοθεί εντολή να σταματήσει το σίριαλ και στην Ελλάδα; Έτσι, μια σκέψη έκανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: