"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Eνα ιστορικό βήμα για την Παλαιστίνη

Από την  ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Στις πλατείες της Δυτικής Οχθης αλλά και της Γάζας η γιορτή είχε στηθεί από νωρίς. Ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας χιλιάδες Παλαιστίνιοι πανηγύριζαν ήδη από το απόγευμα. Θεωρούσαν άλλωστε δεδομένη, και δικαίως, την ευόδωση της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο μετριοπαθής παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ, την αποδοχή από μια μεγάλη πλειοψηφία των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης του αιτήματος για αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων από απλή οντότητα παρατηρητή σε μη μέλος κράτος παρατηρητή, την έμμεση αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στα προ του 1967 σύνορα: στη Δυτική Οχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 
Από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα 138 ψήφισαν υπέρ, μόνο 9 ψήφισαν κατά και 41 προτίμησαν να απέχουν. Η Ευρώπη εμφανίστηκε ακόμα μία φορά χωρίς ενιαία θέση. Μόνο η Τσεχία ψήφισε κατά, 12 ευρωπαϊκά κράτη-μέλη όμως, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, επέλεξαν την αποχή. Τα λοιπά 14 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους όλος ο ευρωπαϊκός Νότος, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Ελλάδας καθώς και η Γαλλία ψήφισαν «ναι»
 
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε καλέσει τη Γενική Συνέλευση να εκδώσει «τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του κράτους της Παλαιστίνης», να πει στο Ισραήλ «όχι άλλη επιθετικότητα, άλλοι οικισμοί, άλλη κατοχή». Το αποτέλεσμα ήταν ένα ιστορικό βήμα για τους Παλαιστινίους κατά την 65η επέτειο από το Ψήφισμα 181, με το οποίο αποφασίστηκε η δημιουργία δύο κρατών στο έδαφος της πρώην Εντολής για την Παλαιστίνη· κατά τη Διεθνή, επίσης, Ημέρα Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό. Μια νίκη που μπορεί ωστόσο να έχει υψηλό κόστος.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.  
«Εχθρική και δηλητηριώδη», χαρακτήρισε από την Ιερουσαλήμ την ομιλία του Αμπάς ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Αυτά δεν είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που επιζητεί την ειρήνη», προσέθεσε. 
 
«Ατυχή και αντιπαραγωγική», χαρακτήρισε την ψηφοφορία η Χίλαρι Κλίντον. 
 
ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν κάνει ό,τι μπορούσαν για να την τορπιλίσουν, κραδαίνοντας και μαστίγια και καρότα. Τελευταία στιγμή, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς είχε απευθύνει προσωπική έκκληση στον Αμπάς, υποσχόμενος ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναλάμβανε προσωπικά νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία εφόσον εγκατέλειπε την προσπάθειά του στον ΟΗΕ. ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν απειλήσει με ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις την Παλαιστινιακή Αρχή, καμία από τις δύο χώρες ωστόσο δεν επιθυμεί την κατάρρευσή της, με δεδομένη την ισχυρή παρουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
 
Τόσο ισραηλινοί αξιωματούχοι όσο και αξιωματούχοι του ΟΗΕ άφηναν να εννοηθεί πως αυστηρά τιμωρητικά μέτρα θα ληφθούν μόνο εφόσον οι Παλαιστίνιοι ζητήσουν, με «όπλο» το αναβαθμισμένο καθεστώς τους, να γίνουν μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη (διαδικασία που ούτε αυτόματη είναι ούτε εγγυημένη) και να κινηθούν κατόπιν νομικά κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο.  
 
Στην πράξη, οι Παλαιστίνιοι αποκτούν λιγοστή νέα δύναμη. Και η ζωή στα παλαιστινιακά εδάφη δεν θα αλλάξει, τουλάχιστον όχι άμεσα. Ωστόσο, η αναβάθμιση του καθεστώτος τους στον ΟΗΕ σε «μη μέλος κράτος παρατηρητής», όπως είναι και το Βατικανό, μπορεί να τους ωφελήσει σε πολλά επίπεδα. Εντός των τειχών, ενδυναμώνει σημαντικά το προφίλ του Μαχμούντ Αμπάς έναντι της Χαμάς· διότι ο παλαιστίνιος Πρόεδρος βγήκε από την πρόσφατη ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας πλήρως περιθωριοποιημένος. Σε διεθνές επίπεδο, επαναφέρει τον Αμπάς και την παλαιστινιακή ατζέντα στο προσκήνιο - και ενισχύει τα διαπραγματευτικά χαρτιά των Παλαιστινίων αν και εφόσον επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.  
Για το Ισραήλ, η αναβάθμιση του παλαιστινιακού καθεστώτος ισοδυναμεί με μαζική, διεθνή επίδειξη δυσαρέσκειας προς αυτό, ιδίως όσον αφορά τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητά του στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο σκληρός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί μετά την αναμενόμενη επανεκλογή του τον Ιανουάριο να δεχθεί σκληρές διεθνείς πιέσεις προκειμένου να κάνει παραχωρήσεις. Πιέσεις θα δεχθεί πιθανότατα και ο Ομπάμα ώστε να αρχίσει νέα διπλωματική προσπάθεια στην περιοχή. Οπως και η Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να συμφιλιωθεί με τη Φατάχ - η ισλαμική οργάνωση έκανε ήδη σημαντική στροφή το τελευταίο διάστημα αποφασίζοντας να στηρίξει την προσπάθεια του Αμπάς, ενώ προηγουμένως τον κατακεραύνωνε για αυτή.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: