"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Ανοιξιάτικη... ΣΑΡΙΑ (!) στο νέο Σύνταγμα της χώρας.

Η συνέλευση που καταρτίζει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου ψήφισε για τη διατήρηση των αρχών της σαρίας σαν βασική πηγή της νομοθεσίας της χώρας, μια πρόβλεψη που περιλαμβανόταν και στο Σύνταγμα που ίσχυε και επί των ημερών του πρώην πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το θέμα ήταν αντικείμενο μακράς διαμάχης μεταξύ των σκληροπυρηνικών σαλαφιστών ισλαμιστών και των φιλελεύθερων
στους κόλπους της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα ψηφίσει για κάθε ένα από τα 234 άρθρα του προσχεδίου του Συντάγματος προτού σταλεί στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για να το εγκρίνει και να το θέσει σε δημοψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Συνέλευση και στην Άνω Βουλή (αλλά και τη Βουλή που διαλύθηκε για τυπικούς λόγους το περασμένο καλοκαίρι) κυριαρχούν οι ισλαμιστές.


Παρά το ότι ο Μόρσι είχε επεκτείνει την θητεία της Συνέλευσης κατά δύο μήνες, αποφάσισε αιφνιδιαστικά να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης. Νωρίτερα είχαν αντικατασταθεί 11 διαφωνούντα μέλη που είχαν παραιτηθεί (μεταξύ τους και ο Αμρ Μούσα) κυρίως με ισλαμιστές, σημειώνει το Associated Press.


Η ψηφοφορία ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης και κάθε άρθρο για να υπερψηφιστεί χρειάζεται το 67% των ψήφων.


Τα άρθρα που θα απορριφθούν θα τεθούν σε δεύτερη ψηφοφορία αργότερα, οπότε θα απαιτείται πλειοψηφία 57%. Αν και πάλι δεν υπερψηφιστούν δεν θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Συντάγματος.


Μεταξύ άλλων το νέο Σύνταγμα απαγορεύει σε ανώτερα στελέχη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ, το οποίο έχει διαλυθεί, να πάρουν μέρος στις τοπικές ή τις βουλευτικές εκλογές επί 10 χρόνια. Βάσει της διάταξης αποκλείονται από τις εκλογές 1.600 με 1.800 πολιτικοί.


Ένα από τα άρθρα ορίζει ότι το κράτος θα προστατεύει «
την αληθινή φύση της αιγυπτιακής οικογένειας και θα προάγει τα ήθη και τις αξίες της». Κανένα άρθρο του προσεχεδίου δεν αναφέρει ρητά την ισότητα των δύο φύλων λόγω διαφωνιών στη διατύπωση.

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο που ίσχυε υπό τον Μουμπάρακ και είχε συνταχθεί το 1971. Η ισχύς του είχε ανασταλεί μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου, οπότε ο στρατός ανέλαβε την εξουσία της Αιγύπτου για 16 μήνες.

ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: